Tofu z grillowanymi warzywami i sosem tahini

przepis,fotoprzepis,cukinia,pieczarki,ser biały tofu,tahini,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukinia | 600 108 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
musztarda dijon | 1 36 | łyżka kcal | |
nać pietruszki | 2 14 | łyżki kcal | |
oliwa | 5 660 | łyżek kcal | |
pieczarki | 400 64 | gramów kcal | |
ser biały tofu | 180 152 | gramów kcal | |
sos sojowy | 4 83 | łyżki kcal | |
tahini | 4 358 | łyżki kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
cukinia 600 gramów • pieczarki 400 gramów • ser biały tofu 180 gramów
Warzywa myjemy. Cukinie i pieczarki kroimy na cienkie kawałeczki, tofu na większe kawałki.

2.
oliwa 5 łyżek • sos sojowy 4 łyżki
Sos sojowy ubijamy razem z olejem, tak aby się obydwie ciecze złączyły.

3.
Sos wylewamy na warzywa, kilka razy mieszamy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania.

4.
Warzywa i tofu krótko grillujemy.

5.
tahini 4 łyżki • czosnek 1 ząbek • musztarda dijon 1 łyżka • nać pietruszki 2 łyżki • czarny pieprz mielony • woda 100 mililitrów
Na tahini sos mieszamy tahini pastę z przeciśniętym czosnkiem, dodajemy musztardę dijon i świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Masę rozrzedzamy wodą. Doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu.

6.
Podajemy ciepłe polane sosem lub bez dodatków albo z ryżem.

Smacznego!