swiatwemnie.pl

Tofu z grillowanymi warzywami i sosem tahini

     

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cukinia600gramów
Czarny pieprz mielony
Czosnek1ząbek
Musztarda dijon1łyżka
Nać pietruszki2łyżki
Oliwa5łyżek
Pieczarki400gramów
Ser biały tofu180gramów
Sos sojowy4łyżki
Tahini4łyżki
Woda100mililitrów

1. 

cukinia 600 g  pieczarki 400 g  ser biały tofu 180 g

Warzywa myjemy. Cukinie i pieczarki kroimy na cienkie kawałeczki, tofu na większe kawałki.

2. 

oliwa 5 łyżek  sos sojowy 4 łyżki

Sos sojowy ubijamy razem z olejem, tak aby się obydwie ciecze złączyły.

3. 

Sos wylewamy na warzywa, kilka razy mieszamy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania.

4. 

Warzywa i tofu krótko grillujemy.

5. 

tahini 4 łyżki  czosnek 1 ząbek  musztarda dijon 1 łyżka  nać pietruszki 2 łyżki  czarny pieprz mielony  woda 100 ml

Na tahini sos mieszamy tahini pastę z przeciśniętym czosnkiem, dodajemy musztardę dijon i świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Masę rozrzedzamy wodą. Doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu.

6. 

Podajemy ciepłe polane sosem lub bez dodatków albo z ryżem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się