Tofu z grillowanymi warzywami i sosem tahini
przepis,fotoprzepis,cukinia,pieczarki,ser biały tofu,tahini,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukinia | 600 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 1 | ząbek | |
musztarda dijon | 1 | łyżka | |
nać pietruszki | 2 | łyżki | |
oliwa | 5 | łyżek | |
pieczarki | 400 | gramów | |
ser biały tofu | 180 | gramów | |
sos sojowy | 4 | łyżki | |
tahini | 4 | łyżki | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
cukinia 600 gramów • pieczarki 400 gramów • ser biały tofu 180 gramów
Warzywa myjemy. Cukinie i pieczarki kroimy na cienkie kawałeczki, tofu na większe kawałki.
2.
oliwa 5 łyżek • sos sojowy 4 łyżki
Sos sojowy ubijamy razem z olejem, tak aby się obydwie ciecze złączyły.
3.
Sos wylewamy na warzywa, kilka razy mieszamy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania.
4.
Warzywa i tofu krótko grillujemy.
5.
tahini 4 łyżki • czosnek 1 ząbek • musztarda dijon 1 łyżka • nać pietruszki 2 łyżki • czarny pieprz mielony • woda 100 mililitrów
Na tahini sos mieszamy tahini pastę z przeciśniętym czosnkiem, dodajemy musztardę dijon i świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Masę rozrzedzamy wodą. Doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu.
6.
Podajemy ciepłe polane sosem lub bez dodatków albo z ryżem.
Smacznego!