swiatwemnie.pl

Tofu z grillowanymi warzywami i sosem tahini

     

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cukinia600gramów
czarny pieprz mielony0
czosnek1ząbek
musztarda dijon1łyżka
nać pietruszki2łyżki
oliwa5łyżek
pieczarki400gramów
ser biały tofu180gramów
sos sojowy4łyżki
tahini4łyżki
woda100mililitrów

1. 

cukinia 600 gramów  pieczarki 400 gramów  ser biały tofu 180 gramów

Warzywa myjemy. Cukinie i pieczarki kroimy na cienkie kawałeczki, tofu na większe kawałki.

2. 

oliwa 5 łyżek  sos sojowy 4 łyżki

Sos sojowy ubijamy razem z olejem, tak aby się obydwie ciecze złączyły.

3. 

Sos wylewamy na warzywa, kilka razy mieszamy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania.

4. 

Warzywa i tofu krótko grillujemy.

5. 

tahini 4 łyżki  czosnek 1 ząbek  musztarda dijon 1 łyżka  nać pietruszki 2 łyżki  czarny pieprz mielony  woda 100 mililitrów

Na tahini sos mieszamy tahini pastę z przeciśniętym czosnkiem, dodajemy musztardę dijon i świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Masę rozrzedzamy wodą. Doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu.

6. 

Podajemy ciepłe polane sosem lub bez dodatków albo z ryżem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się