swiatwemnie.pl

Sos z przecieru pomidorowego

     

Sos podajemy z gotowanym i pieczonym mięsem, z mięsnymi kulkami, razem z knedlem, albo z gotowanymi ziemniakami.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

 

Cukier kryształ5łyżek
Liść laurowy4sztuki
Ocet3łyżki
Przecier pomidorowy1000gramów
Skrobia kukurydziana50gramów
Sól2łyżeczki
Woda½litra

1. 

woda ½ litra  sól 2 łyżeczki  cukier kryształ 5 łyżek  ocet 3 łyżki  liść laurowy 4 sztuki  przecier pomidorowy 1000 g  skrobia kukurydziana 50 g

Do wody dodajemy sól, cukier, ocet, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. W przecierze pomidorowym na gładko mieszamy skrobię kukurydzianą i mieszankę wlewamy do wrzącej wody. Gotujemy do zgęstnienia. Według smaku możemy dosolić, ewentualnie zakwasić lub pocukrować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się