Sos z przecieru pomidorowego

Sos podajemy z gotowanym i pieczonym mięsem, z mięsnymi kulkami, razem z knedlem, albo z gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,przecier pomidorowy,Sosy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Sosy
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 5 302 | łyżek kcal | |
liść laurowy | 4 ?? | sztuki kcal | |
ocet | 3 19 | łyżki kcal | |
przecier pomidorowy | 1000 680 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | 50 181 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | ½ 0 | litra kcal |
Przepis
1.
woda ½ litra • sól 2 łyżeczki • cukier kryształ 5 łyżek • ocet 3 łyżki • liść laurowy 4 sztuki • przecier pomidorowy 1000 gramów • skrobia kukurydziana 50 gramów
Do wody dodajemy sól, cukier, ocet, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. W przecierze pomidorowym na gładko mieszamy skrobię kukurydzianą i mieszankę wlewamy do wrzącej wody. Gotujemy do zgęstnienia. Według smaku możemy dosolić, ewentualnie zakwasić lub pocukrować.

Smacznego!