Pikantne udka z kurczaka z warzywami

Przy skromności trzy porcje :) prawdziwego drobiowego przysmaku.
przepis,fotoprzepis,marchew,kalarepa,cukinia,bakłażan,Kurczak,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Kurczak
Pichcił
Ilość porcji
3
Masa porcji
793 g
Energia porcji
1053 kcal
Czas przygotowania
1 h. 15 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Kurczak › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Cukinia › Sezon - Bakłażan › Sezon - Marchewka › Sezon- Kalarepa ›Składniki
Składniki
bakłażan | 400 156 | gramów kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
cukinia | 250 45 | gramów kcal | |
czosnek suszony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
kalarepa | 250 73 | gramów kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
oliwa | 100 879 | mililitrów kcal | |
papryka czerwona mielona ostra | 1 16 | łyżeczka kcal | |
podudzia z kurczaka | 1 1800 | kilogram kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
podudzia z kurczaka 1 kilogram • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka • czosnek suszony 1 łyżeczka • oliwa 100 mililitrów
Udka z kurczaka myjemy, posypujemy przyprawami, wkładamy do miski, zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na 12 godzin.


3.
marchew 200 gramów • kalarepa 250 gramów
Marchewkę i kalarepę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka i plasterki. Układamy na cebuli.



6.
sól 1.5 łyżeczki
Na warzywach rozkładamy udka, solimy i zalewamy olejem do którego były włożone. Nie zalewamy wodą, warzywa same wypuszczą dostateczną ilość wody.

7.
Pieczemy przykryte 45 minut w temperaturze 200°C, potem odkrywamy i szybko 15 minut zapiekamy.

Smacznego!