swiatwemnie.pl

Pikantne udka z kurczaka z warzywami

Przy skromności trzy porcje :) prawdziwego drobiowego przysmaku.

 

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 1 h. 15 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Bakłażan400gramów
Cebula150gramów
Cukinia250gramów
Czosnek suszony1łyżeczka
Kalarepa250gramów
Marchew200gramów
Mielona czerwona papryka1łyżeczka
Oliwa100mililitrów
Papryka czerwona mielona ostra1łyżeczka
Podudzia z kurczaka1kilogram
Sól1.5łyżeczki

1. 

podudzia z kurczaka 1 kg  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka  czosnek suszony 1 łyżeczka  oliwa 100 ml

Udka z kurczaka myjemy, posypujemy przyprawami, wkładamy do miski, zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na 12 godzin.

2. 

cebula 150 g

Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego.

3. 

marchew 200 g  kalarepa 250 g

Marchewkę i kalarepę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka i plasterki. Układamy na cebuli.

4. 

cukinia 250 g

Cukinię myjemy i kroimy na kółeczka. Układamy na kalarepie z marchewką.

5. 

bakłażan 400 g

Na koniec układamy kółeczka umytego bakłażanu.

6. 

sól 1.5 łyżeczki

Na warzywach rozkładamy udka, solimy i zalewamy olejem do którego były włożone. Nie zalewamy wodą, warzywa same wypuszczą dostateczną ilość wody.

7. 

Pieczemy przykryte 45 minut w temperaturze 200°C, potem odkrywamy i szybko 15 minut zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się