swiatwemnie.pl

Pikantne udka z kurczaka z warzywami

    

Przy skromności trzy porcje :) prawdziwego drobiowego przysmaku.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

 

bakłażan400gramów
cebula150gramów
cukinia250gramów
czosnek suszony1łyżeczka
kalarepa250gramów
marchew200gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
oliwa100mililitrów
papryka czerwona mielona ostra1łyżeczka
podudzia z kurczaka1kilogram
sól1.5łyżeczki

1. 

podudzia z kurczaka 1 kilogram  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka  czosnek suszony 1 łyżeczka  oliwa 100 mililitrów

Udka z kurczaka myjemy, posypujemy przyprawami, wkładamy do miski, zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na 12 godzin.

2. 

cebula 150 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego.

3. 

marchew 200 gramów  kalarepa 250 gramów

Marchewkę i kalarepę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka i plasterki. Układamy na cebuli.

4. 

cukinia 250 gramów

Cukinię myjemy i kroimy na kółeczka. Układamy na kalarepie z marchewką.

5. 

bakłażan 400 gramów

Na koniec układamy kółeczka umytego bakłażanu.

6. 

sól 1.5 łyżeczki

Na warzywach rozkładamy udka, solimy i zalewamy olejem do którego były włożone. Nie zalewamy wodą, warzywa same wypuszczą dostateczną ilość wody.

7. 

Pieczemy przykryte 45 minut w temperaturze 200°C, potem odkrywamy i szybko 15 minut zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się