Pikantne udka z kurczaka z warzywami
Przy skromności trzy porcje :) prawdziwego drobiowego przysmaku.
przepis,fotoprzepis,marchew,kalarepa,cukinia,bakłażan,Kurczak,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Kurczak
Kategorie
Kurczak Bezglutenowe Bezlaktozowe Sezonowe przepisy Sezon- Kalarepa Sezon - Cukinia Sezon - Marchewka Sezon - Bakłażan
Składniki
Składniki
bakłażan | 400 | gramów | |
cebula | 150 | gramów | |
cukinia | 250 | gramów | |
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
kalarepa | 250 | gramów | |
marchew | 200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
oliwa | 100 | mililitrów | |
papryka czerwona mielona ostra | 1 | łyżeczka | |
podudzia z kurczaka | 1 | kilogram | |
sól | 1.5 | łyżeczki |
Przepis
1.
podudzia z kurczaka 1 kilogram • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka • czosnek suszony 1 łyżeczka • oliwa 100 mililitrów
Udka z kurczaka myjemy, posypujemy przyprawami, wkładamy do miski, zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na 12 godzin.


3.
marchew 200 gramów • kalarepa 250 gramów
Marchewkę i kalarepę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka i plasterki. Układamy na cebuli.



6.
sól 1.5 łyżeczki
Na warzywach rozkładamy udka, solimy i zalewamy olejem do którego były włożone. Nie zalewamy wodą, warzywa same wypuszczą dostateczną ilość wody.

7.
Pieczemy przykryte 45 minut w temperaturze 200°C, potem odkrywamy i szybko 15 minut zapiekamy.

Smacznego!