Makaron zapiekany z brokułem

Przepis na śmietanową zapiekankę z makaronem, brokułem i szynką. Do przygotowania tej potrawy można wykorzystać różnego rodzaju krótkie makarony w kształcie rurek np.: pipe rigate, penne rigate lub rigatoni.
przepis,fotoprzepis,makaron - Gomito (kolanka),szynka wieprzowa,pomidory,śmietana do ubijania (30-33%),ser półtwardy,Makarony,Sezonowe przepisy
Makarony
Składniki
Składniki
brokuły | 1 ?? | sztuka kcal | |
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
makaron - Gomito (kolanka) | 500 1810 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
pomidory | 210 ?? | sztuk kcal | |
przyprawa warzywna | 1 0 | łyżka kcal | |
ser półtwardy | 100 320 | gramów kcal | |
ser topiony | 50 130 | gramów kcal | |
szynka wieprzowa | 150 143 | gramów kcal | |
zielona mrożona fasolka szparagowa | 150 45 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | gramów kcal |
Przepis
1.
makaron - Gomito (kolanka) 500 gramów • brokuły 1 sztuka • zielona mrożona fasolka szparagowa 150 gramów
Makaron gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości (al dente). Odcedzamy go, opłukujemy zimną wodą i rozkładamy w brytfannie. Podczas gotowania makaronu gotujemy również przez 5 minut brokuł razem z mrożoną fasolką.

2.
olej słonecznikowy • szynka wieprzowa 150 gramów • czosnek 3 ząbki • pomidory 210 sztuk
Na patelni smażymy szynkę, różyczki brokuła, fasolkę a po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sparzone, obrane i pokrojone pomidory.

3.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 gramów • ser topiony 50 gramów • przyprawa warzywna 1 łyżka • czarny pieprz mielony
Wszystko to doprawiamy pieprzem i wegetą, dodajemy ser topiony i zalewamy słodką śmietaną. Mieszamy i od razu odstawiamy.

4.
jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Tak przygotowaną masę wylewamy na makaron i delikatnie mieszamy. W mleku mieszamy roztrzepane jajko i wylewamy je na makaron.

5.
ser półtwardy 100 gramów
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Po około 10 minutach posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.

Smacznego!