swiatwemnie.pl

Makaron zapiekany z brokułem

    

Przepis na śmietanową zapiekankę z makaronem, brokułem i szynką. Do przygotowania tej potrawy można wykorzystać różnego rodzaju krótkie makarony w kształcie rurek np.: pipe rigate, penne rigate lub rigatoni.

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

NO TITLE 500 gramów  brokuły 1 sztuka  zielona mrożona fasolka szparagowa 150 gramów

Makaron gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości (al dente). Odcedzamy go, opłukujemy zimną wodą i rozkładamy w brytfannie. Podczas gotowania makaronu gotujemy również przez 5 minut brokuł razem z mrożoną fasolką.

2. 

olej słonecznikowy  szynka wieprzowa 150 gramów  czosnek 3 szczypty  pomidory 210 sztuk

Na patelni smażymy szynkę, różyczki brokuła, fasolkę a po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sparzone, obrane i pokrojone pomidory.

3. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 gramów  ser topiony 50 gramów  przyprawa warzywna 1 łyżka  czarny pieprz mielony

Wszystko to doprawiamy pieprzem i wegetą, dodajemy ser topiony i zalewamy słodką śmietaną. Mieszamy i od razu odstawiamy.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Tak przygotowaną masę wylewamy na makaron i delikatnie mieszamy. W mleku mieszamy roztrzepane jajko i wylewamy je na makaron.

5. 

ser półtwardy 100 gramów

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Po około 10 minutach posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się