Halloweenowy tort twarogowo-ryżowy bez pieczenia

Chrupiący tort z łagodnym nadzieniem i okazyjną dekoracją.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,ananas w puszce - plastry,Torty,Halloween,,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Torty
Składniki
Składniki
ananas w puszce - plastry | 7 ?? | sztuk kcal | |
cukier kryształ | 150 603 | gramów kcal | |
cukier puder | 40 156 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 50 251 | gramów kcal | |
masło | 120 881 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
płatki kukurydziane (cornflex) | 180 702 | gramów kcal | |
rodzynki w czekoladzie | 7 ?? | sztuk kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 150 518 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
twaróg mielony | 500 595 | gramów kcal | |
woda | 2 0 | łyżki kcal | |
śmietan-fix | 1 ?? | opakowanie kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal | |
żelatyna spożywcza | 10 36 | gramów kcal |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 150 gramów • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów
Ryż przepłukujemy, wsypujemy do mleka i gotujemy na "kaszę". Odstawiamy do wystudzenia.

2. Spód
płatki kukurydziane (cornflex) 180 gramów
Płatki kukurydziane siekamy w kuchennym siekaczu na drobno.



5.
Do okrągłej formy wkładamy papier do pieczenia. Na dno dobrze ugniatamy masę z płatków.

6.
Spód wkładamy na 15 minut do zamrażalki. Potem go wyciągamy i wkładamy do lodówki.

7. Twarogowo-ryżowe nadzienie
żelatyna spożywcza 10 gramów • woda 2 łyżki
W ciepłej, nie wrzącej, wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do ryżu.



10.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 1 opakowanie
Na koniec dodajemy dobrze ubitą bitą śmietanę.

11. Nadziewanie
Z lodówki wyciągamy spód i równomiernie rozkładamy na nim nadzienie. Ponownie wkładamy do lodówki.

12. Ozdabianie
Tort możemy sobie ozdobić według okazji. My wam oferujemy typ na dekorację: Halloween.

13.
czekolada do gotowania 50 gramów
Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli. Napełniamy nią strzykawkę cukierniczą ...

14.
ananas w puszce - plastry 7 sztuk
... i na kółeczkach ananasów rysujemy trzy okręgi. Pociągnięciem czekolady szpicem strzykawki od środka do brzegu wytwarzamy pajęczynę.


16.
Rodzynkom strzykawką wytwarzamy nóżki - i mamy pajączki :)

17.
Pajęczynowy ananas układamy na torcie i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Przed podawaniem kroimy ostrym nożem. Podczas krojenia spodu musimy delikatnie docisnąć, jest troszkę stężały ale podczas konsumpcji przyjemnie chrupiący.

18.
Tort oczywiście możemy ozdobić też na inną okazję. Na przykład tylko kółeczkami ananasów albo innymi owocami.

Smacznego!