PRZEPISY

Skwarkowe gniazda

Skwarkowe gniazda

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Coś na przegryzkę do dobrze schłodzonego piwa.

przepis,fotoprzepis,skwarki,cebula,Słone ciasta

Słone ciasta

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

1

17

sztuka

kcal

cebula

150

66

gramów

kcal

cukier kryształ

½

11

łyżeczki

kcal

czarny pieprz mielony

½

9

łyżeczki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

kminek mielony

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

125

60

mililitrów

kcal

musztarda stołowa

1

7

łyżeczka

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

125

434

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

125

445

gramów

kcal

skwarki

200

1482

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

sól

0

??

kcal

śmietana 30% kwaśna

50

140

gramów

kcal

świeże drożdże

15

16

gramów

kcal

żółtko jajka

1

57

sztuka

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 125 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów  świeże drożdże 15 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy żółtko, rozczyn i sól.

Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy...

2. 

Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.

Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia....

3. 

skwarki 200 gramów  śmietana 30% kwaśna 50 gramów  musztarda stołowa 1 łyżeczka  jajka kurze 1 sztuka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Skwarki miksujemy z jajkiem, musztardą, pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę.

Skwarki miksujemy z jajkiem, musztardą, pieprzem...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  cebula 150 gramów

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy (30x35 cm) i smarujemy przygotowanymi skwarkami. Cebulę obieramy, kroimy i posypujemy skwarkowe nadzienie.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką...

5. 

Ciasto zawijamy i kroimy na około 1,5-2 cm kawałki.

Ciasto zawijamy i kroimy na około 1,5-2 cm...

6. 

białko jajka 1 sztuka  kminek mielony  sól

Pojedyncze kawałki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dostatecznych odstępach od siebie. Rękami delikatnie formujemy na kształt gniazda. Smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i solą według smaku. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Pojedyncze kawałki kładziemy na blachę...

7. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się