Skwarkowe gniazda

Coś na przegryzkę do dobrze schłodzonego piwa.
przepis,fotoprzepis,skwarki,cebula,Słone ciasta
Słone ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kminek mielony | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 125 60 | mililitrów kcal | |
musztarda stołowa | 1 7 | łyżeczka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 125 434 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 125 445 | gramów kcal | |
skwarki | 200 1482 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
śmietana 30% kwaśna | 50 140 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 15 16 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 125 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów • świeże drożdże 15 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy żółtko, rozczyn i sól.

2.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.

3.
skwarki 200 gramów • śmietana 30% kwaśna 50 gramów • musztarda stołowa 1 łyżeczka • jajka kurze 1 sztuka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Skwarki miksujemy z jajkiem, musztardą, pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 • cebula 150 gramów
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy (30x35 cm) i smarujemy przygotowanymi skwarkami. Cebulę obieramy, kroimy i posypujemy skwarkowe nadzienie.

5.
Ciasto zawijamy i kroimy na około 1,5-2 cm kawałki.

6.
białko jajka 1 sztuka • kminek mielony • sól
Pojedyncze kawałki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dostatecznych odstępach od siebie. Rękami delikatnie formujemy na kształt gniazda. Smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i solą według smaku. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

7.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!