PRZEPISY

Skwarkowe gniazda

Skwarkowe gniazda

Coś na przegryzkę do dobrze schłodzonego piwa.

przepis,fotoprzepis,skwarki,cebula,Słone ciasta,Sezonowe przepisy

Słone ciasta

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka1sztuka
cebula150gramów
cukier kryształ½łyżeczki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze1sztuka
kminek mielony-
mleko półtłuste 1,5%125mililitrów
musztarda stołowa1łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750125gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T550125gramów
skwarki200gramów
sól1łyżeczka
sól-
śmietana 30% kwaśna50gramów
świeże drożdże15gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 125 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów  świeże drożdże 15 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy żółtko, rozczyn i sól.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.

3. 

skwarki 200 gramów  śmietana 30% kwaśna 50 gramów  musztarda stołowa 1 łyżeczka  jajka kurze 1 sztuka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Skwarki miksujemy z jajkiem, musztardą, pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  cebula 150 gramów

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy (30x35 cm) i smarujemy przygotowanymi skwarkami. Cebulę obieramy, kroimy i posypujemy skwarkowe nadzienie.

5. 

Ciasto zawijamy i kroimy na około 1,5-2 cm kawałki.

6. 

białko jajka 1 sztuka  kminek mielony  sól

Pojedyncze kawałki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dostatecznych odstępach od siebie. Rękami delikatnie formujemy na kształt gniazda. Smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i solą według smaku. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

7. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie