swiatwemnie.pl

Skwarkowe gniazda

Coś na przegryzkę do dobrze schłodzonego piwa.

 

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 125 g  mąka luksusowa pszenna T550 125 g  żółtko jajka 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 125 ml  świeże drożdże 15 g  cukier kryształ ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy żółtko, rozczyn i sól.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.

3. 

skwarki 200 g  śmietana 30% kwaśna 50 g  musztarda stołowa 1 łyżeczka  jajka kurze 1 sztuka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Skwarki miksujemy z jajkiem, musztardą, pieprzem i solą. Dodajemy śmietanę.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  cebula 150 g

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy (30x35 cm) i smarujemy przygotowanymi skwarkami. Cebulę obieramy, kroimy i posypujemy skwarkowe nadzienie.

5. 

Ciasto zawijamy i kroimy na około 1,5-2 cm kawałki.

6. 

białko jajka 1 sztuka  kminek mielony  sól

Pojedyncze kawałki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dostatecznych odstępach od siebie. Rękami delikatnie formujemy na kształt gniazda. Smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i solą według smaku. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

7. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się