PRZEPISY

Pikantna golonka na piwie

Pikantna golonka na piwie

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Bajeczna i wyjątkowo smaczna pieczona golonka. Podajemy z chlebem, ogórkiem kiszonym, ostrymi papryczkami, musztardą albo chrzanem.

przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa,piwo jasne,piwo jasne,cebula,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

250

110

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

1

17

łyżeczka

kcal

czosnek

4

22

ząbki

kcal

golonka wieprzowa

3

??

sztuki

kcal

mielona czerwona papryka

2

32

łyżeczki

kcal

miód

1

50

łyżka

kcal

papryka czerwona mielona ostra

1

16

łyżeczka

kcal

piwo jasne

300

129

mililitrów

kcal

smalec

0

??

kcal

sól

0

??

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

0

??

kcal

 

Przepis

1. 

golonka wieprzowa 3 sztuki  woda  sól

Trzy większe przednie wieprzowe golonki myjemy i według potrzeby nożykiem zeskrobujemy resztki włosków z wierzchu skóry. Golonki wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy od zawrzenia przez około 2 godziny. Przy użyciu szybkowaru gotujemy 45-60 minut.

Trzy większe przednie wieprzowe golonki myjemy i...

2. 

Ugotowane golonki wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i usuwamy z nich kości.

Ugotowane golonki wyciągamy, odstawiamy do...

3. 

miód 1 łyżka  piwo jasne 200 mililitrów

Miód mieszamy z piwem.

Miód mieszamy z piwem....

4. 

czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Dodajemy przyprawy i sól.

Dodajemy przyprawy i sól....

5. 

smalec  cebula 250 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na kółeczka, rozdzielamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem.

Cebulę obieramy, kroimy na kółeczka,...

6. 

czosnek 4 ząbki  piwo jasne 100 mililitrów

Golonki układamy na cebuli, smarujemy czosnkiem, podlewamy wywarem (300 ml) i polewamy połową marynaty. Przykrywamy i w piekarniku na 220°C pieczemy 20 minut. Odkrywamy, piekarnik nastawiamy na największą temperaturę, golonki polewamy resztą marynaty i zapiekamy. Po pół godzinie podlewamy piwem i dopiekamy.

Golonki układamy na cebuli, smarujemy czosnkiem,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się