swiatwemnie.pl

Pikantna golonka na piwie

     

Bajeczna i wyjątkowo smaczna pieczona golonka. Podajemy z chlebem, ogórkiem kiszonym, ostrymi papryczkami, musztardą albo chrzanem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cebula250gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek4ząbki
golonka wieprzowa3sztuki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
miód1łyżka
papryka czerwona mielona ostra1łyżeczka
piwo jasne300mililitrów
smalec0
sól0
sól1łyżeczka
woda0

1. 

golonka wieprzowa 3 sztuki  woda  sól

Trzy większe przednie wieprzowe golonki myjemy i według potrzeby nożykiem zeskrobujemy resztki włosków z wierzchu skóry. Golonki wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy od zawrzenia przez około 2 godziny. Przy użyciu szybkowaru gotujemy 45-60 minut.

2. 

Ugotowane golonki wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i usuwamy z nich kości.

3. 

miód 1 łyżka  piwo jasne 200 mililitrów

Miód mieszamy z piwem.

4. 

czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Dodajemy przyprawy i sól.

5. 

smalec  cebula 250 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na kółeczka, rozdzielamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem.

6. 

czosnek 4 ząbki  piwo jasne 100 mililitrów

Golonki układamy na cebuli, smarujemy czosnkiem, podlewamy wywarem (300 ml) i polewamy połową marynaty. Przykrywamy i w piekarniku na 220°C pieczemy 20 minut. Odkrywamy, piekarnik nastawiamy na największą temperaturę, golonki polewamy resztą marynaty i zapiekamy. Po pół godzinie podlewamy piwem i dopiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się