Pikantna golonka na piwie
Bajeczna i wyjątkowo smaczna pieczona golonka. Podajemy z chlebem, ogórkiem kiszonym, ostrymi papryczkami, musztardą albo chrzanem.
przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa,piwo jasne,piwo jasne,cebula,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 4 | ząbki | |
golonka wieprzowa | 3 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
miód | 1 | łyżka | |
papryka czerwona mielona ostra | 1 | łyżeczka | |
piwo jasne | 300 | mililitrów | |
smalec | - | ||
sól | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | - |
Przepis
1.
golonka wieprzowa 3 sztuki • woda • sól
Trzy większe przednie wieprzowe golonki myjemy i według potrzeby nożykiem zeskrobujemy resztki włosków z wierzchu skóry. Golonki wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy od zawrzenia przez około 2 godziny. Przy użyciu szybkowaru gotujemy 45-60 minut.
2.
Ugotowane golonki wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i usuwamy z nich kości.
4.
czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Dodajemy przyprawy i sól.
5.
Cebulę obieramy, kroimy na kółeczka, rozdzielamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem.
6.
czosnek 4 ząbki • piwo jasne 100 mililitrów
Golonki układamy na cebuli, smarujemy czosnkiem, podlewamy wywarem (300 ml) i polewamy połową marynaty. Przykrywamy i w piekarniku na 220°C pieczemy 20 minut. Odkrywamy, piekarnik nastawiamy na największą temperaturę, golonki polewamy resztą marynaty i zapiekamy. Po pół godzinie podlewamy piwem i dopiekamy.
Smacznego!