Pikantna golonka na piwie

Bajeczna i wyjątkowo smaczna pieczona golonka. Podajemy z chlebem, ogórkiem kiszonym, ostrymi papryczkami, musztardą albo chrzanem.
przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa,piwo jasne,piwo jasne,cebula,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 250 110 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
golonka wieprzowa | 3 ?? | sztuki kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
miód | 1 50 | łyżka kcal | |
papryka czerwona mielona ostra | 1 16 | łyżeczka kcal | |
piwo jasne | 300 129 | mililitrów kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
golonka wieprzowa 3 sztuki • woda • sól
Trzy większe przednie wieprzowe golonki myjemy i według potrzeby nożykiem zeskrobujemy resztki włosków z wierzchu skóry. Golonki wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy od zawrzenia przez około 2 godziny. Przy użyciu szybkowaru gotujemy 45-60 minut.

2.
Ugotowane golonki wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i usuwamy z nich kości.


4.
czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • papryka czerwona mielona ostra 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Dodajemy przyprawy i sól.

5.
Cebulę obieramy, kroimy na kółeczka, rozdzielamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem.

6.
czosnek 4 ząbki • piwo jasne 100 mililitrów
Golonki układamy na cebuli, smarujemy czosnkiem, podlewamy wywarem (300 ml) i polewamy połową marynaty. Przykrywamy i w piekarniku na 220°C pieczemy 20 minut. Odkrywamy, piekarnik nastawiamy na największą temperaturę, golonki polewamy resztą marynaty i zapiekamy. Po pół godzinie podlewamy piwem i dopiekamy.

Smacznego!