Domowe francuskie ciasto cebulowe
![Domowe francuskie ciasto cebulowe](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000246/img_pl_4x3/domowe-francuskie-ciasto-cebulowe_00180.jpg)
Łagodne francuskie ciasto cebulowe.
przepis,fotoprzepis,cebula,wędzony boczek,śmietana do ubijania (30-33%),Słone ciasta,Kuchnia francuska,Sezonowe przepisy
Słone ciasta
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
cebula | 700 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | - | ||
masło | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 180 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
sól | 0 | ||
wędzony boczek | 150 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów | |
świeże drożdże | 21 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 80 gramów • mleko półtłuste 1,5% 180 mililitrów • świeże drożdże 21 gramów • sól
Pół kostki drożdży zostawiamy w letnim mleku, dolewamy je do mąki z jajkiem i masłem. Ciasto solimy i wyrabiamy. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem by wyrosło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000246/small/cesto.jpg)
2.
Ciasto ugniatamy na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej formy. Brzegi ciasta wyciągamy z każdej strony na formę.
3. Masa cebulowo-boczkowa
cebula 700 gramów • wędzony boczek 150 gramów • oliwa 1 łyżka
Cebulę kroimy w cienkie pół krążki. Chwilę szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojony na kawałki boczek. Smażymy razem do momentu zeszklenia się cebuli. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000246/small/zmes.jpg)
4. Pieczenie
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól • kminek
Mieszamy śmietanę z jajkami, solimy i dodajemy szczyptę kminku. Do śmietany dodajemy schłodzoną masę z patelni. Masę równomiernie rozcieramy na cieście, wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 35 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000246/small/pecieme.jpg)
Smacznego!