swiatwemnie.pl

Domowe francuskie ciasto cebulowe

    

Łagodne francuskie ciasto cebulowe.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

cebula700gramów
jajka kurze3sztuki
kminek-
masło80gramów
mleko półtłuste 1,5%180mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
oliwa1łyżka
sól0
wędzony boczek150gramów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów
świeże drożdże21gramów

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 80 gramów  mleko półtłuste 1,5% 180 mililitrów  świeże drożdże 21 gramów  sól

Pół kostki drożdży zostawiamy w letnim mleku, dolewamy je do mąki z jajkiem i masłem. Ciasto solimy i wyrabiamy. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem by wyrosło.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto ugniatamy na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej formy. Brzegi ciasta wyciągamy z każdej strony na formę.

3. Masa cebulowo-boczkowa

cebula 700 gramów  wędzony boczek 150 gramów  oliwa 1 łyżka

Cebulę kroimy w cienkie pół krążki. Chwilę szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojony na kawałki boczek. Smażymy razem do momentu zeszklenia się cebuli. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.

Masa cebulowo-boczkowa

4. Pieczenie

śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  sól  kminek

Mieszamy śmietanę z jajkami, solimy i dodajemy szczyptę kminku. Do śmietany dodajemy schłodzoną masę z patelni. Masę równomiernie rozcieramy na cieście, wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 35 minut.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się