Wołowy kociołkowy gulasz
![Wołowy kociołkowy gulasz](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001687/img_pl_4x3/wolowy-kociolkowy-gulasz_00180.jpg)
Około 8 litrów wybornego, czysto wołowego gulaszu. Przewidywana ilość porcji wynosi co najmniej 12 a najwięcej 18. Zalecamy gotować w 16-litrowym kociołku.
przepis,fotoprzepis,cebula,ziemniaki,mięso wołowe,mielona czerwona papryka,przecier pomidorowy,Wołowina,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 2 | kilogramów | |
czarny pieprz mielony | 2 | łyżeczki | |
czosnek | 30 | gramów | |
kminek mielony | 2 | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 4 | łyżeczki | |
mięso wołowe | 2.5 | kilograma | |
musztarda stołowa | 1 | łyżka | |
papryka | 350 | gramów | |
przecier pomidorowy | 500 | mililitrów | |
smalec | 125 | gramów | |
sól | 4 | łyżeczki | |
woda | 4.5 | litra | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3262.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3267.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3270.jpg)
4.
ziemniaki 500 gramów
Ziemniaki obieramy, jeden zostawiamy w całości a pozostałe kroimy na kosteczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3281.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3284.jpg)
6.
smalec 125 gramów
Do kociołka wkładamy smalec, podgrzewamy go, dodajemy cebulę a następnie, często mieszając, smażymy do zaszklenia (około 30 minut).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3309.jpg)
7.
Cebula musi być miękka, wręcz puree.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3312.jpg)
8.
Dodajemy mięso.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3313.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3315.jpg)
10.
woda 4.5 litra
Dolewamy wodę. Dodajemy starty na tarce ziemniak (ten który zostawiliśmy w całości),
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3323.jpg)
11.
...pozostałe ziemniaki, czosnek...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3325.jpg)
12.
... i paprykę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3328.jpg)
13.
mielona czerwona papryka 4 łyżeczki • kminek mielony 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 2 łyżeczki
Dosypujemy przyprawy. Mieszamy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3330.jpg)
14.
przecier pomidorowy 500 mililitrów • musztarda stołowa 1 łyżka
...i dodajemy przecier oraz musztardę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3334.jpg)
15.
Mieszając wedle potrzeby, gotujemy pod pokrywką do miękkości mięsa (około 3 godziny).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001687/small/IMG_3349.jpg)
Smacznego!