swiatwemnie.pl

Wołowy kociołkowy gulasz

     

Około 8 litrów wybornego, czysto wołowego gulaszu. Przewidywana ilość porcji wynosi co najmniej 12 a najwięcej 18. Zalecamy gotować w 16-litrowym kociołku.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

4 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:    

 

Cebula2kilogramów
Czarny pieprz mielony2łyżeczki
Czosnek30gramów
Kminek mielony2łyżeczki
Mielona czerwona papryka4łyżeczki
Mięso wołowe2.5kilograma
Musztarda stołowa1łyżka
Papryka350gramów
Przecier pomidorowy500mililitrów
Smalec125gramów
Sól4łyżeczki
Woda4.5litra
Ziemniaki500gramów

1. 

cebula 2 kg

Cebulę obieramy i kroimy.

2. 

papryka 350 g

Papryki myjemy, czyścimy i kroimy na paseczki.

3. 

czosnek 30 g

Myjemy ząbki czosnku i kroimy na płatki.

4. 

ziemniaki 500 g

Ziemniaki obieramy, jeden zostawiamy w całości a pozostałe kroimy na kosteczki.

5. 

mięso wołowe 2.5 kg

mięso myjemy i kroimy na kosteczki.

6. 

smalec 125 g

Do kociołka wkładamy smalec, podgrzewamy go, dodajemy cebulę a następnie, często mieszając, smażymy do zaszklenia (około 30 minut).

7. 

Cebula musi być miękka, wręcz puree.

8. 

Dodajemy mięso.

9. 

sól 4 łyżeczki

Solimy i mieszamy, dopóki wszystkie kawałki mięsa nie naciągną (15 minut).

10. 

woda 4.5 litra

Dolewamy wodę. Dodajemy starty na tarce ziemniak (ten który zostawiliśmy w całości),

11. 

...pozostałe ziemniaki, czosnek...

12. 

... i paprykę.

13. 

mielona czerwona papryka 4 łyżeczki  kminek mielony 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 2 łyżeczki

Dosypujemy przyprawy. Mieszamy...

14. 

przecier pomidorowy 500 ml  musztarda stołowa 1 łyżka

...i dodajemy przecier oraz musztardę.

15. 

Mieszając wedle potrzeby, gotujemy pod pokrywką do miękkości mięsa (około 3 godziny).

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się