Pikantne skwarkowe pogacze
![Pikantne skwarkowe pogacze](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001614/img_pl_4x3/pikantne-skwarkowe-pogacze_00180.jpg)
Ulubione pogacze o ostrym smaku, doskonałe na każde party.
przepis,fotoprzepis,skwarki,pasta paprykowa - ostra,Słone przekąski,
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 5 | łyżeczek | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jajka kurze | - | ||
kminek cały | - | ||
masło | 125 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 225 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
pasta paprykowa - ostra | 2 | łyżeczki | |
skwarki | 250 | gramów | |
smalec | 25 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
sól | 0 | ||
świeże drożdże | 21 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • świeże drożdże 21 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • cukier kryształ 5 łyżeczek • masło 125 gramów • smalec 25 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1.5 łyżeczki
Do garnuszka z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki, troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Masło rozpuszczamy ze smalcem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło ze smalcem i dolewamy rozczyn. Solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0017.jpg)
2.
mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów
Dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, które przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0018.jpg)
3.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0020.jpg)
4.
Skwarki mielimy, według smaku i potrzeby dosalamy. Połowę skwarków smarujemy na ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0025.jpg)
5.
Ciasto przekładamy na trzy części ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0027.jpg)
6.
... po długości.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0028.jpg)
7.
Potem przekładamy ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0029.jpg)
8.
... po szerokości. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy procedurę z drugą połową skwarków. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0030.jpg)
9.
pasta paprykowa - ostra 2 łyżeczki
Ciasto trzeci raz rozwałkowujemy i smarujemy pikantną paprykową pastą (według smaku).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0047.jpg)
10.
I ponownie przekładamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0048.jpg)
11.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wykrawamy małe kółeczka. Na każdym kółeczku robimy, za pomocą siteczka do krojenia warzyw na sałatkę, kratkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0038.jpg)
12.
jajka kurze • sól • kminek cały
Pogacze kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i według smaku możemy je posypać gruboziarnistą solą i kminkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0057.jpg)
13.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001614/small/IMG_0067.jpg)
Smacznego!