PRZEPISY

Pikantne skwarkowe pogacze

Pikantne skwarkowe pogacze

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Ulubione pogacze o ostrym smaku, doskonałe na każde party.

przepis,fotoprzepis,skwarki,pasta paprykowa - ostra,Słone przekąski,

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

cukier kryształ

5

101

łyżeczek

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

jajka kurze

0

??

kcal

kminek cały

0

??

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

225

108

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

1

18

łyżeczka

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

500

1780

gramów

kcal

pasta paprykowa - ostra

2

9

łyżeczki

kcal

skwarki

250

1853

gramów

kcal

smalec

25

225

gramów

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

świeże drożdże

21

22

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  świeże drożdże 21 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  cukier kryształ 5 łyżeczek  masło 125 gramów  smalec 25 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1.5 łyżeczki

Do garnuszka z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki, troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Masło rozpuszczamy ze smalcem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło ze smalcem i dolewamy rozczyn. Solimy.

Do garnuszka z ciepłym mlekiem dodajemy...

2. 

mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów

Dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, które przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

Dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, które...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.

Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicę...

4. 

skwarki 250 gramów  sól

Skwarki mielimy, według smaku i potrzeby dosalamy. Połowę skwarków smarujemy na ciasto.

Skwarki mielimy, według smaku i potrzeby...

5. 

Ciasto przekładamy na trzy części ...

Ciasto przekładamy na trzy części ......

6. 

... po długości.

... po długości....

7. 

Potem przekładamy ...

Potem przekładamy ......

8. 

... po szerokości. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy procedurę z drugą połową skwarków. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

... po szerokości. Odstawiamy na 10 minut do...

9. 

pasta paprykowa - ostra 2 łyżeczki

Ciasto trzeci raz rozwałkowujemy i smarujemy pikantną paprykową pastą (według smaku).

Ciasto trzeci raz rozwałkowujemy i smarujemy...

10. 

I ponownie przekładamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

I ponownie przekładamy i odstawiamy do...

11. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wykrawamy małe kółeczka. Na każdym kółeczku robimy, za pomocą siteczka do krojenia warzyw na sałatkę, kratkę.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2...

12. 

jajka kurze  sól  kminek cały

Pogacze kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i według smaku możemy je posypać gruboziarnistą solą i kminkiem.

Pogacze kładziemy na blachę wyłożoną papierem...

13. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się