swiatwemnie.pl

Pikantne skwarkowe pogacze

Ulubione pogacze o ostrym smaku, doskonałe na każde party.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  świeże drożdże 21 g  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  cukier kryształ 5 łyżeczek  masło 125 g  smalec 25 g  mąka luksusowa pszenna T550 500 g  jajka kurze 1 sztuka  sól 1.5 łyżeczki

Do garnuszka z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki, troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Masło rozpuszczamy ze smalcem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło ze smalcem i dolewamy rozczyn. Solimy.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 125 ml

Dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, które przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.

4. 

skwarki 250 g  sól

Skwarki mielimy, według smaku i potrzeby dosalamy. Połowę skwarków smarujemy na ciasto.

5. 

Ciasto przekładamy na trzy części ...

6. 

... po długości.

7. 

Potem przekładamy ...

8. 

... po szerokości. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy procedurę z drugą połową skwarków. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

9. 

pasta paprykowa - ostra 2 łyżeczki

Ciasto trzeci raz rozwałkowujemy i smarujemy pikantną paprykową pastą (według smaku).

10. 

I ponownie przekładamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

11. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wykrawamy małe kółeczka. Na każdym kółeczku robimy, za pomocą siteczka do krojenia warzyw na sałatkę, kratkę.

12. 

jajka kurze  sól  kminek cały

Pogacze kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i według smaku możemy je posypać gruboziarnistą solą i kminkiem.

13. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się