Pikantne skwarkowe pogacze

Ulubione pogacze o ostrym smaku, doskonałe na każde party.
przepis,fotoprzepis,skwarki,pasta paprykowa - ostra,Słone przekąski,
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 5 101 | łyżeczek kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
kminek cały | 0 ?? | kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 225 108 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 1780 | gramów kcal | |
pasta paprykowa - ostra | 2 9 | łyżeczki kcal | |
skwarki | 250 1853 | gramów kcal | |
smalec | 25 225 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 21 22 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • świeże drożdże 21 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • cukier kryształ 5 łyżeczek • masło 125 gramów • smalec 25 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1.5 łyżeczki
Do garnuszka z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki, troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Masło rozpuszczamy ze smalcem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło ze smalcem i dolewamy rozczyn. Solimy.

2.
mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów
Dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, które przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

3.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.

4.
Skwarki mielimy, według smaku i potrzeby dosalamy. Połowę skwarków smarujemy na ciasto.

5.
Ciasto przekładamy na trzy części ...

6.
... po długości.

7.
Potem przekładamy ...

8.
... po szerokości. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy procedurę z drugą połową skwarków. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

9.
pasta paprykowa - ostra 2 łyżeczki
Ciasto trzeci raz rozwałkowujemy i smarujemy pikantną paprykową pastą (według smaku).

10.
I ponownie przekładamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

11.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wykrawamy małe kółeczka. Na każdym kółeczku robimy, za pomocą siteczka do krojenia warzyw na sałatkę, kratkę.

12.
jajka kurze • sól • kminek cały
Pogacze kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i według smaku możemy je posypać gruboziarnistą solą i kminkiem.

13.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!