swiatwemnie.pl

Selerowe placki z serem

     

Wyborne w smaku, pieczone placki z selera. Aromatyczna woń selera straci się podczas przyrządzania a placki staną się ulubioną przekąską także dla dzieci, które selera raczej nie lubią :)

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

stredná

 

 

 
 

1. 

seler 700 g

Seler czyścimy i trzemy na tarce na bardzo drobno.

2. 

jajka kurze 2 sztuki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dodajemy jajka, sól i pieprz. Mieszamy.

3. 

ser Ementaler 200 g

Ser trzemy na tarce na grubo.

4. 

bułka tarta 50 g

Ser, razem z bułką tartą dodajemy do selera.

5. 

nać pietruszki

Siekamy natkę pietruszki (w ilości według smaku).

6. 

Dodajemy ją do ciasta, mieszamy...

7. 

...i z ciasta formujemy kuleczki.

8. 

olej rzepakowy 1 łyżka

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier wcześniej smarujemy olejem) i formujemy na kształt placuszków. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i przez 15 minut pieczemy w temperaturze około 200°C.

9. 

Przy pomocy packi kuchennej placki ostrożnie obracamy. Ser, który roztopił się w ich środku powoduję że placki są kruche. Pieczemy dalej z drugiej strony przez 15-20 minut. Upieczone placki wyciągamy i odstawiamy na blachę do wychłodzenia.

10. 

Ziemniaczane puree przepis  Pieczona ćwikła z czosnkiem przepis

Podajemy jako danie główne, przykładowo z puree ziemniaczanym, pieczoną ćwikłą lub ze smaczną sałatką warzywną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się