swiatwemnie.pl

Ziemniaczane puree

     

Tradycyjny przepis na ziemniaczane puree. Jest to doskonały dodatek do różnych dań a dzieci go uwielbiają (dla dzieci nie solimy).

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

 

Masło20gramów
Mleko tłuste 3,5%1decylitr
Sól1łyżeczka
Woda
Ziemniaki1kilogram

1. 

ziemniaki 1 kg

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy.

2. 

woda  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki w garnku zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie przykryła woda. Solimy i gotujemy do miękkości 15 - 20 minut od zagotowania się wody.

3. 

masło 20 g  mleko tłuste 3,5% 1 dl

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i mleko.

4. 

Wszystko razem ubijamy tłuczkiem. Niektórzy lubią gdy w puree zostaną małe, nie ubite kawałki ziemniaków.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się