swiatwemnie.pl

Ziemniaczane puree

Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula400gramów
Masło1łyżka
Mąka chlebowa pszenna t7504łyżki
Olej słonecznikowy
Sól½łyżeczki
Sól
Woda
Ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 g  woda  sól ½ łyżeczki

Ziemniaki obieramy, kroimy, zalewamy wodą tak by przykryć ziemniaki, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.

2. 

cebula 400 g  olej słonecznikowy

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i na odpowiedniej ilości oleju smażymy na złoty kolor.

3. 

W wodzie w której gotowaliśmy je dobrze je ubijamy.

4. 

masło 1 łyżka

Z powrotem stawiamy je na ogniu, dodajemy masło i roztapiamy je ciągle mieszając w puree.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki

Dosypujemy mąkę i puree ciągle mieszając ...

6. 

sól

... gdy ziemniaki "nadmuchają się" - tworzą się na wierzchu pękające bąbelki, dobrze zagotowujemy. Według smaku i potrzeby dosalamy.

7. 

Jako samodzielne danie puree bogato posypujemy smażoną cebulką i podajemy ze szklanką ziemnego kwaśnego mleka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się