Ziemniaczane puree

Tradycyjny przepis na ziemniaczane puree. Jest to doskonały dodatek do różnych dań a dzieci go uwielbiają (dla dzieci nie solimy).
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,masło,mleko tłuste 3,5%,Dodatki ziemniaczane,Przepisy na potrawy dla dzieci,Bezglutenowe
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
masło | 20 147 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 1 64 | decylitr kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
ziemniaki | 1 920 | kilogram kcal |
Przepis

2.
Ziemniaki w garnku zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie przykryła woda. Solimy i gotujemy do miękkości 15 - 20 minut od zagotowania się wody.

3.
masło 20 gramów • mleko tłuste 3,5% 1 decylitr
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i mleko.

4.
Wszystko razem ubijamy tłuczkiem. Niektórzy lubią gdy w puree zostaną małe, nie ubite kawałki ziemniaków.

Smacznego!