swiatwemnie.pl

Gęsta selerowa zupa

Przepis na przygotowanie zdrowej selerowej zupy o delikatnym i łagodnym smaku. Zupę mogą jeść również ci najmłodsi.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kostka drobiowa1sztuka
marchew2sztuki
masło15gramów
seler400gramów
smalec3łyżki
sól½łyżeczki
woda2L
ziemniaki400gramów

1. 

seler 400 g  smalec 3 łyżki

Selera obieramy i kroimy na drobne kosteczki. Do garnka dajemy smalec, dodajemy seler i dusimy do miękkości. Seler puści własny sok, gdyby się przypalał, dolewamy troszkę wody.

2. 

ziemniaki 400 g

Ziemniaki obieramy, kroimy na drobne kostki i gotujemy do miękkości.

3. 

marchew 2 sztuki  woda 2 L  kostka drobiowa 1 sztuka

Marchewkę obieramy, kroimy na kostki i gotujemy w wodzie z kostką rosołową.

4. 

Uduszony seler i ugotowane ziemniaki miksujemy i ...

5. 

czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  masło 15 g

następnie dodajemy do wody z kostką i marchewką. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Do gotowej zupy dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i łagodzimy kawałkiem masła. Mieszamy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się