Rolki z piwnego ciasta
Doskonałe ciasto na doskonałe rolki. Faszerować je możecie według smaku albo inspirujcie się naszymi wypróbowanymi farszami w przepisie.
przepis,fotoprzepis,piwo jasne,ser Camembert,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 50 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jajka kurze | - | ||
masło | 130 | gramów | |
musztarda stołowa | 10 | łyżeczek | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
piwo jasne | 120 | mililitrów | |
ser Camembert | 200 | gramów | |
suszone pomidory | 6 | ||
szynka wieprzowa duszona | 150 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • masło 130 gramów
Mąkę odważymy do miski i trzemy do niej masło.

2.
jajka kurze 1 sztuka • sól ¼ łyżeczki • piwo jasne 120 mililitrów
Dodajemy jajko, sól i dolewamy piwo. Wyrabiamy ciasto które kładziemy na talerz posypany mąką i przykrywamy go rozgrzanym garnkiem. Odstawiamy na 30 minut.

3.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na 10 kwadratów.

4.
musztarda stołowa 10 łyżeczek • cebula 50 gramów
Smarujemy je musztardą i posypujemy pokrojoną cebulą.

5.
szynka wieprzowa duszona 150 gramów • ser Camembert 200 gramów
Kładziemy plasterek szynki i kawałek sera.


7.
Formujemy roladki i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut.

Smacznego!