PRZEPISY

Bryndzowe kwiatuszki z oliwką

Bryndzowe kwiatuszki z oliwką

Delikatna słona przekąska, na każdą okazję.

przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bryndza125gramów
ciasto francuskie275gramów
czarne oliwki-
jajka kurze1sztuka
mąka chlebowa pszenna T750-
sól-

 

Przepis

1. 

jajka kurze 1 sztuka

W misce roztrzepujemy jajko.

2. 

bryndza 125 gramów

Połowę jajka oddzielamy do drugiej miski, dodajemy bryndzę...

3. 

...i mieszamy.

4. 

ciasto francuskie 275 gramów  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 40x40 cm i kroimy na kwadraty 8x8 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy kopiatą łyżeczkę bryndzy.

5. 

Każdy kwadracik na środku każdej jego strony nacinamy od brzegu po bryndzę. Dolny róg zaginamy w kierunku środka. Wytworzy się trójkąt,...

6. 

...którego dolne rogi przyciągamy do siebie i delikatnie dociskamy. W ten sposób wytwarzamy wszystkie płatki kwiatków.

7. 

czarne oliwki  sól

Kwiatki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i na środek kładziemy oliwkę. Jeśli chcemy mieć kwiatuszki bardziej słone możemy je posolić.

8. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 210 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie