swiatwemnie.pl

Bryndzowe kwiatuszki z oliwką

     

Delikatna słona przekąska, na każdą okazję.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

jajka kurze 1 sztuka

W misce roztrzepujemy jajko.

2. 

bryndza 125 g

Połowę jajka oddzielamy do drugiej miski, dodajemy bryndzę...

3. 

...i mieszamy.

4. 

ciasto francuskie 275 g  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość 40x40 cm i kroimy na kwadraty 8x8 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy kopiatą łyżeczkę bryndzy.

5. 

Każdy kwadracik na środku każdej jego strony nacinamy od brzegu po bryndzę. Dolny róg zaginamy w kierunku środka. Wytworzy się trójkąt,...

6. 

...którego dolne rogi przyciągamy do siebie i delikatnie dociskamy. W ten sposób wytwarzamy wszystkie płatki kwiatków.

7. 

czarne oliwki  sól

Kwiatki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i na środek kładziemy oliwkę. Jeśli chcemy mieć kwiatuszki bardziej słone możemy je posolić.

8. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 210 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się