Nakładany Camembert z czosnkiem i cebulą
Delikatny kremowy ser - przysmak dla smakoszy.
przepis,fotoprzepis,ser Camembert,cebula,czosnek,oliwa,Słone przekąski,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 10 | sztuk | |
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
oliwa | 350 | mililitrów | |
przyprawa do grilla | ½ | łyżeczki | |
ser Camembert | 540 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
ser Camembert 540 gramów • cebula 200 gramów • czosnek 10 sztuk
Sześć kawałków Camembertu kroimy na trójkąty. Cebulę obieramy, kroimy na pół kółeczka i rozdzielamy. Czosnek obieramy.
2.
sól ¼ łyżeczki • przyprawa do grilla ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czosnek suszony ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Do miski wkładamy jedną trzecią cebuli na nią układamy połowę przygotowanego sera. Dodajemy trzy ząbki czosnku w całości i dwa rozgniecione. Posypujemy solą i przyprawami.
3.
sól ¼ łyżeczki • przyprawa do grilla ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • oliwa 350 mililitrów • czosnek suszony ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Do miski wkładamy dwie trzecie cebuli i na nią układamy drugą połowę przygotowanego sera. Dodajemy trzy ząbki czosnku w całości i dwa rozgniecione. Posypujemy solą i przyprawami. Zakańczamy ostatnią częścią cebuli. Wszystko zalewamy olejem i delikatnie dociskamy aby się wszędzie olej dostał.
4.
Nałożony ser zamykamy w pojemniczku i odkładamy do lodówki na kilka dni. Jeśli wytrzymamy przynajmniej 7 dni z niego nie podjadać :) będzie niezwykle smaczny. Podajemy z chlebem lub z innym świeżym pieczywem.
Smacznego!