swiatwemnie.pl

Słone twarogowe pączusie

    

Mała słona przekąska z twarogowego ciasta z serem.

Pichcił

Ilość porcji

80

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  masło 125 gramów  twaróg mielony 250 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Do miski siekamy masło, dodajemy twaróg, żółtko i sól.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrabiamy zwarte ciasto, które rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.

3. 

Ciasto przekładamy na trzy części...

4. 

...i ponownie przekładamy. Znów rozwałkowujemy i procedurę powtarzamy 3 razy. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Odleżane ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.

6. 

Wykrawamy kółeczka o średnicy około 3 cm.

7. 

białko jajka

Kółeczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem.

8. 

ser Gouda 150 gramów  sól himalajska różowa

Ser trzemy i posypujemy nim kółeczka. Jeśli chcemy mieć kółeczka bardziej słone możemy je jeszcze troszkę posolić.

9. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 170 °C.

10. 

Podczas pieczenia kółeczka urosną na małe pączusie. Miękkie wytrzymają około 3 dni, zawinięte w woreczek foliowy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się