Słone twarogowe pączusie
Mała słona przekąska z twarogowego ciasta z serem.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,ser Gouda,Słone przekąski,Boże Narodzenie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
białko jajka | - | ||
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
ser Gouda | 150 | gramów | |
sól himalajska różowa | 1 | łyżeczka | |
sól himalajska różowa | - | ||
twaróg mielony | 250 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • masło 125 gramów • twaróg mielony 250 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
Do miski siekamy masło, dodajemy twaróg, żółtko i sól.
2.
Wyrabiamy zwarte ciasto, które rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.
3.
Ciasto przekładamy na trzy części...
4.
...i ponownie przekładamy. Znów rozwałkowujemy i procedurę powtarzamy 3 razy. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
5.
Odleżane ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.
6.
Wykrawamy kółeczka o średnicy około 3 cm.
7.
Kółeczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem.
8.
ser Gouda 150 gramów • sól himalajska różowa
Ser trzemy i posypujemy nim kółeczka. Jeśli chcemy mieć kółeczka bardziej słone możemy je jeszcze troszkę posolić.
9.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 170 °C.
10.
Podczas pieczenia kółeczka urosną na małe pączusie. Miękkie wytrzymają około 3 dni, zawinięte w woreczek foliowy.
Smacznego!