Drożdżowe sakiewki z serem feta i porem
![Drożdżowe sakiewki z serem feta i porem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002122/img_pl_4x3/drozdzowe-sakiewki-z-serem-feta-i-porem_00180.jpg)
Wspaniałe słone przekąski.
przepis,fotoprzepis,por,ser Feta,Słone przekąski,Sezonowe przepisy
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
por | 100 | gramów | |
ser Feta | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
twardy ser | 100 | gramów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002122/small/IMG_1885.jpg)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002122/small/IMG_1883.jpg)
3.
Do mąki dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002122/small/IMG_1887.jpg)
4.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002122/small/IMG_1889.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002122/small/IMG_1892.jpg)
6.
ser Feta 200 gramów • twardy ser 100 gramów
Do pora dodajemy ser feta i starty twardy ser. Wszystko razem mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002122/small/IMG_1896.jpg)
7.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, rozdzielamy na mniejsze prostokąty. Każdy prostokąt napełniamy farszem i zamykamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002122/small/IMG_1901.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002122/small/IMG_1907.jpg)
9.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!