swiatwemnie.pl

Drożdżowe sakiewki z serem feta i porem

Drożdżowe sakiewki z serem feta i porem

    

Wspaniałe słone przekąski.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

Rozczyn

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej.

3. 

Do mąki dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

4. 

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. 

por 100 gramów

Por kroimy na drobno.

6. 

ser Feta 200 gramów  twardy ser 100 gramów

Do pora dodajemy ser feta i starty twardy ser. Wszystko razem mieszamy.

7. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, rozdzielamy na mniejsze prostokąty. Każdy prostokąt napełniamy farszem i zamykamy.

8. 

jajka kurze 1 sztuka

Sakiewki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

9. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

cukier kryształ1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
por100gramów
ser Feta200gramów
sól1łyżeczka
twardy ser100gramów
świeże drożdże20gramów

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się