Bryndzowe bożonarodzeniowe pieczywo

Smaczny słony wypiek
przepis,fotoprzepis,bryndza,Słone przekąski,Boże Narodzenie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
bryndza | 150 413 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twardy ser | 100 380 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • bryndza 150 gramów • masło 150 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól
Do mąki kroimy miękkie masło, dodajemy bryndzę, jajka i sól. Ugniatamy ciasto, które potem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

2. Wałkowanie i wykrawanie
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na płat o grubości około 5 mm. Wykrawamy z niego różne bożonarodzeniowe motywy.

3. Pieczenie
twardy ser 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Wykrojone, bryndzowe pieczywo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym, twardym serem. Pieczemy przez 15 min. w temperaturze 180 °C.

Smacznego!