swiatwemnie.pl

Bryndzowe bożonarodzeniowe pieczywo

    

Smaczny słony wypiek

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

bryndza150gramów
jajka kurze2sztuki
masło150gramów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
sól-
twardy ser100gramów

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  bryndza 150 gramów  masło 150 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól

Do mąki kroimy miękkie masło, dodajemy bryndzę, jajka i sól. Ugniatamy ciasto, które potem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Przygotowanie ciasta

2. Wałkowanie i wykrawanie

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na płat o grubości około 5 mm. Wykrawamy z niego różne bożonarodzeniowe motywy.

Wałkowanie i wykrawanie

3. Pieczenie

twardy ser 100 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Wykrojone, bryndzowe pieczywo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym, twardym serem. Pieczemy przez 15 min. w temperaturze 180 °C.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się