swiatwemnie.pl

Szybkie słone paluszki

     

Szybkie i proste przygotowanie ulubionych paluszków z ciasta francuskiego z serem, solą, kminkiem lub sezamem.

Pichcił

Ilość porcji

58

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

ciasto francuskie 550 g  jajka kurze 1 sztuka

Jedno ciasto rozwijamy i kładziemy, razem z papierem, w które jest zawinięte, na blachę. Na drugą blachę rozwijamy drugie ciasto. Obydwa ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

2. 

twardy ser 100 g  sól  kminek

Ser trzemy i posypujemy ciasto, solimy, posypujemy kminkiem i delikatnie dociskamy. Radełkiem kroimy na paluszki.

3. 

twardy ser 100 g  sól  ziarna sezamu

I na drugie ciasto sypiemy starty ser, posypujemy solą i sezamem. Dociskamy i kroimy na paluszki.

4. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

Tak jak pierwszą, tak pieczemy i drugą blachę. Jeśli się paluszki miejscami skleją, delikatnie je po ostudzeniu oddzielamy nożem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się