Szybkie słone paluszki
Szybkie i proste przygotowanie ulubionych paluszków z ciasta francuskiego z serem, solą, kminkiem lub sezamem.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,twardy ser,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 550 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek | - | ||
sól | 0 | ||
twardy ser | 200 | gramów | |
ziarna sezamu | - |
Przepis
1.
ciasto francuskie 550 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Jedno ciasto rozwijamy i kładziemy, razem z papierem, w które jest zawinięte, na blachę. Na drugą blachę rozwijamy drugie ciasto. Obydwa ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

2.
twardy ser 100 gramów • sól • kminek
Ser trzemy i posypujemy ciasto, solimy, posypujemy kminkiem i delikatnie dociskamy. Radełkiem kroimy na paluszki.

3.
twardy ser 100 gramów • sól • ziarna sezamu
I na drugie ciasto sypiemy starty ser, posypujemy solą i sezamem. Dociskamy i kroimy na paluszki.

4.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

5.
Tak jak pierwszą, tak pieczemy i drugą blachę. Jeśli się paluszki miejscami skleją, delikatnie je po ostudzeniu oddzielamy nożem.

Smacznego!