PRZEPISY

Curry z bakłażanem i ciecierzycą

Curry z bakłażanem i ciecierzycą

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.

przepis,fotoprzepis,ciecierzyca sterylizowana,bakłażan,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Masa porcji

328 g

Energia porcji

284 kcal

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bakłażan

350

137

gramów

kcal

ciecierzyca sterylizowana

250

313

gramów

kcal

czerwona cebula

80

32

gramów

kcal

czosnek

2

11

ząbki

kcal

kokosowe mleko

100

146

mililitrów

kcal

korzeń imbiru

8

3

gramów

kcal

nasiona kopru włoskiego

¼

5

łyżeczki

kcal

olej sezamowy

3

398

łyżki

kcal

pomidory w puszce

250

58

gramów

kcal

przyprawa chili

½

8

łyżeczki

kcal

przyprawa kurkuma

1

16

łyżeczka

kcal

przyprawa mielona kolendra

½

8

łyżeczki

kcal

przyprawa rzymski kmin mielony - jeera

¼

5

łyżeczki

kcal

sól himalajska różowa

1

0

łyżeczka

kcal

woda

200

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

czerwona cebula 80 gramów  czosnek 2 ząbki  korzeń imbiru 8 gramów  pomidory w puszce 250 gramów  olej sezamowy 3 łyżki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki  nasiona kopru włoskiego ¼ łyżeczki

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Obieramy czosnek i imbir, trzemy je. Świeże pomidory myjemy i kroimy (sterylizowane wystarczy rozgnieść). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy kminek i koper. Od razu gdy tylko zaczną pękać i pachnieć ...

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Obieramy...

2. 

... dodajemy cebulę i smażymy ją.

... dodajemy cebulę i smażymy ją....

3. 

Do cebuli dodajemy czosnek i imbir. Chwilkę smażymy razem z cebulą.

Do cebuli dodajemy czosnek i imbir. Chwilkę...

4. 

woda 50 mililitrów

Dodajemy pomidory, podgrzewamy i wkładamy do miksera. Dodajemy wodę i miksujemy na pastę.

Dodajemy pomidory, podgrzewamy i wkładamy do...

5. 

przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  przyprawa chili ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki

Pastę z powrotem dajemy na patelnię i dodajemy przyprawy. Mieszamy i po zagotowaniu ...

Pastę z powrotem dajemy na patelnię i dodajemy...

6. 

bakłażan 350 gramów

... dodajemy bakłażana pokrojonego na małe kostki.

... dodajemy bakłażana pokrojonego na małe...

7. 

woda 150 mililitrów  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Dolewamy wodę, solimy i 15 minut dusimy pod pokrywką.

Dolewamy wodę, solimy i 15 minut dusimy pod...

8. 

ciecierzyca sterylizowana 250 gramów

Do bakłażana dodajemy ciecierzycę (odcedzoną z zalewy) i zagotowujemy.

Do bakłażana dodajemy ciecierzycę (odcedzoną z...

9. 

kokosowe mleko 100 mililitrów

Dodajemy kokosowe mleko ...

Dodajemy kokosowe mleko ......

10. 

... i podajemy. Tradycyjnie poleca się podawanie z ryżem, smaczną jogurtową raitą lub inną sałatką.

... i podajemy. Tradycyjnie poleca się podawanie...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się