Curry z bakłażanem i ciecierzycą

Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.
przepis,fotoprzepis,ciecierzyca sterylizowana,bakłażan,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
328 g
Energia porcji
284 kcal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Dania wegetariańskie › Kuchnia indyjska › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Kuchnia azjatycka › Sezon - Bakłażan ›Składniki
Składniki
bakłażan | 350 137 | gramów kcal | |
ciecierzyca sterylizowana | 250 313 | gramów kcal | |
czerwona cebula | 80 32 | gramów kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
kokosowe mleko | 100 146 | mililitrów kcal | |
korzeń imbiru | 8 3 | gramów kcal | |
nasiona kopru włoskiego | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
olej sezamowy | 3 398 | łyżki kcal | |
pomidory w puszce | 250 58 | gramów kcal | |
przyprawa chili | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa kurkuma | 1 16 | łyżeczka kcal | |
przyprawa mielona kolendra | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
sól himalajska różowa | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
czerwona cebula 80 gramów • czosnek 2 ząbki • korzeń imbiru 8 gramów • pomidory w puszce 250 gramów • olej sezamowy 3 łyżki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki • nasiona kopru włoskiego ¼ łyżeczki
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Obieramy czosnek i imbir, trzemy je. Świeże pomidory myjemy i kroimy (sterylizowane wystarczy rozgnieść). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy kminek i koper. Od razu gdy tylko zaczną pękać i pachnieć ...

2.
... dodajemy cebulę i smażymy ją.

3.
Do cebuli dodajemy czosnek i imbir. Chwilkę smażymy razem z cebulą.

4.
woda 50 mililitrów
Dodajemy pomidory, podgrzewamy i wkładamy do miksera. Dodajemy wodę i miksujemy na pastę.

5.
przyprawa kurkuma 1 łyżeczka • przyprawa chili ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki
Pastę z powrotem dajemy na patelnię i dodajemy przyprawy. Mieszamy i po zagotowaniu ...


7.
woda 150 mililitrów • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
Dolewamy wodę, solimy i 15 minut dusimy pod pokrywką.

8.
ciecierzyca sterylizowana 250 gramów
Do bakłażana dodajemy ciecierzycę (odcedzoną z zalewy) i zagotowujemy.


10.
... i podajemy. Tradycyjnie poleca się podawanie z ryżem, smaczną jogurtową raitą lub inną sałatką.

Smacznego!