swiatwemnie.pl

Curry z bakłażanem i ciecierzycą

     

Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

czerwona cebula 80 g  czosnek 2 ząbki  korzeń imbiru 8 g  pomidory w puszce 250 g  olej sezamowy 3 łyżki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki  nasiona kopru włoskiego ¼ łyżeczki

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Obieramy czosnek i imbir, trzemy je. Świeże pomidory myjemy i kroimy (sterylizowane wystarczy rozgnieść). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy kminek i koper. Od razu gdy tylko zaczną pękać i pachnieć ...

2. 

... dodajemy cebulę i smażymy ją.

3. 

Do cebuli dodajemy czosnek i imbir. Chwilkę smażymy razem z cebulą.

4. 

woda 50 ml

Dodajemy pomidory, podgrzewamy i wkładamy do miksera. Dodajemy wodę i miksujemy na pastę.

5. 

przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  przyprawa chili ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki

Pastę z powrotem dajemy na patelnię i dodajemy przyprawy. Mieszamy i po zagotowaniu ...

6. 

bakłażan 350 g

... dodajemy bakłażana pokrojonego na małe kostki.

7. 

woda 150 ml  sól himalajska różowa 1 łyżeczka

Dolewamy wodę, solimy i 15 minut dusimy pod pokrywką.

8. 

ciecierzyca sterylizowana 250 g

Do bakłażana dodajemy ciecierzycę (odcedzoną z zalewy) i zagotowujemy.

9. 

kokosowe mleko 100 ml

Dodajemy kokosowe mleko ...

10. 

... i podajemy. Tradycyjnie poleca się podawanie z ryżem, smaczną jogurtową raitą lub inną sałatką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się