swiatwemnie.pl

Pikantna wątróbka z kurczaka w śmietanowym sosie

    

Podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką z ogórka. Dobrym dodatkiem jest też ryż.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cebula200gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżeczki
oliwa20mililitrów
papryczka pepperoni3sztuki
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania200mililitrów
woda2decylitry
wątróbka z kurczaka500gramów

1. 

wątróbka z kurczaka 500 gramów

Wątróbkę z kurczaka myjemy i usuwamy z nich ewentualne grubsze części (błony wątrobiane).

2. 

cebula 200 gramów  oliwa 20 mililitrów  papryczka pepperoni 3 sztuki

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy papryczkę pepperoni i chwilkę smażymy.

3. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Do cebuli dodajemy odsączoną z wody wątróbkę. Smażymy ją z każdej strony i dodajemy mieloną czerwoną paprykę.

4. 

woda 2 decylitry

Podlewamy wodą i 10 minut dusimy pod pokrywką.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Zasmażkę dolewamy do wątróbki i często mieszając zagotowujemy. Na koniec dodajemy sól i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się