Pikantna wątróbka z kurczaka w śmietanowym sosie
Podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką z ogórka. Dobrym dodatkiem jest też ryż.
przepis,fotoprzepis,wątróbka z kurczaka,słodka śmietana do gotowania,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżeczki | |
oliwa | 20 | mililitrów | |
papryczka pepperoni | 3 | sztuki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 200 | mililitrów | |
woda | 2 | decylitry | |
wątróbka z kurczaka | 500 | gramów |
Przepis
1.
wątróbka z kurczaka 500 gramów
Wątróbkę z kurczaka myjemy i usuwamy z nich ewentualne grubsze części (błony wątrobiane).
2.
cebula 200 gramów • oliwa 20 mililitrów • papryczka pepperoni 3 sztuki
Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy papryczkę pepperoni i chwilkę smażymy.
3.
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Do cebuli dodajemy odsączoną z wody wątróbkę. Smażymy ją z każdej strony i dodajemy mieloną czerwoną paprykę.
5.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżeczki • sól 1 łyżeczka
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Zasmażkę dolewamy do wątróbki i często mieszając zagotowujemy. Na koniec dodajemy sól i podajemy.
Smacznego!