swiatwemnie.pl

Pieczony pasztet z wątróbek kurczaka

Domowy pieczony pasztet z wątróbek kurczaka. Pasztet podajemy na zimno. Najsmaczniejszy jest ze świeżym pieczywem.

 

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze4sztuki
Smalec150mililitrów
Sól1łyżeczka
Wątróbka z kurczaka500gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

wątróbka z kurczaka 500 g

Wątróbki z kurczaka myjemy i usuwamy grubsze środkowe kanaliki.

2. 

jajka kurze 4 sztuki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Do wątróbek dodajemy rozbite jajka, sól i pieprz...

3. 

smalec 150 ml

... dolewamy roztopiony, nie gorący smalec i miksujemy blenderem.

4. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml

Potem dolewamy śmietanę do ubijania i ponownie miksujemy.

5. 

Płynną mieszankę wlewamy do głębokiej brytfanny,przykrywamy i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku przy 200°C.

6. 

Po upłynięciu wspomnianego czasu pasztet odkrywamy i jeszcze 10 minut zapiekamy.

7. 

Wystudzony kroimy...

8. 

... i serwujemy. Pasztet przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się