swiatwemnie.pl

Placki ziemniaczane z wątróbką drobiową

Ulubione placki nadziewane smaczną pikantną wątróbką.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
cebula300gramów
czosnek5ząbków
jajka kurze3sztuki
majeranek2łyżeczki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
olej słonecznikowy
olej słonecznikowy3łyżki
papryczka peperoni1sztuka
skrobia kukurydziana1łyżeczka
sól2łyżeczki
woda100mililitrów
wątróbka z kurczaka500gramów
ziemniaki1kilogram

1. Placki ziemniaczane

ziemniaki 1 kg

Ziemniaki obieramy i myjemy.

Placki ziemniaczane

2. 

jajka kurze 3 sztuki  czosnek 5 ząbków  sól 2 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki

Na grubo trzemy, dodajemy jajka, przeciśnięty czosnek, sól i majeranek. Mieszamy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g

Dosypujemy mąkę i dobrze mieszamy.

4. 

olej słonecznikowy

Z około trzech łyżek masy wytwarzamy na patelni z olejem wielki okrągły i cienki placek. Z jednej strony smażymy na złoty kolor - około 2,5 minuty.

5. 

Placek przewracamy i smażymy z drugiej strony.

6. 

Usmażone placki układamy w garnku wyłożonym papierowymi ręczniczkami. Kładziemy je na stojąco, aby odciekł zbyteczny tłuszcz.

7. Wątróbka drobiowa

cebula 300 g  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka. Smażymy ją na złoty kolor na odrobinie oleju.

Wątróbka drobiowa

8. 

wątróbka z kurczaka 500 g

Wątróbkę myjemy i usuwamy błony.

9. 

papryczka peperoni 1 sztuka

Do cebuli dodajemy pokrojoną papryczkę, mieszamy ...

10. 

... i dodajemy wątróbkę. 10 minut szklimy.

11. 

woda 100 ml  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Dolewamy wodę, dosypujemy paprykę i skrobię kukurydzianą. Zagotowujemy. Solimy aż przy podawaniu.

12. 

Placki nadziewamy posolonymi wątróbkami. Podajemy z sosem tatarskim.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się