Placki ziemniaczane z wątróbką drobiową
![Placki ziemniaczane z wątróbką drobiową](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001178/img_pl_4x3/placki-ziemniaczane-z-watrobka-drobiowa_00180.jpg)
Ulubione placki nadziewane smaczną pikantną wątróbką.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,wątróbka z kurczaka,Kurczak,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
czosnek | 5 | ząbków | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
papryczka pepperoni | 1 | sztuka | |
skrobia kukurydziana | 1 | łyżeczka | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 100 | mililitrów | |
wątróbka z kurczaka | 500 | gramów | |
ziemniaki | 1 | kilogram |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1823.jpg)
2.
jajka kurze 3 sztuki • czosnek 5 ząbków • sól 2 łyżeczki • majeranek 2 łyżeczki
Na grubo trzemy, dodajemy jajka, przeciśnięty czosnek, sól i majeranek. Mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1824.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1826.jpg)
4.
Z około trzech łyżek masy wytwarzamy na patelni z olejem wielki okrągły i cienki placek. Z jednej strony smażymy na złoty kolor - około 2,5 minuty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1835.jpg)
5.
Placek przewracamy i smażymy z drugiej strony.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1838.jpg)
6.
Usmażone placki układamy w garnku wyłożonym papierowymi ręczniczkami. Kładziemy je na stojąco, aby odciekł zbyteczny tłuszcz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1840.jpg)
7. Wątróbka drobiowa
cebula 300 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka. Smażymy ją na złoty kolor na odrobinie oleju.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1811.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1813.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1819.jpg)
10.
... i dodajemy wątróbkę. 10 minut szklimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1820.jpg)
11.
woda 100 mililitrów • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • skrobia kukurydziana 1 łyżeczka
Dolewamy wodę, dosypujemy paprykę i skrobię kukurydzianą. Zagotowujemy. Solimy aż przy podawaniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1822.jpg)
12.
Placki nadziewamy posolonymi wątróbkami. Podajemy z sosem tatarskim.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001178/small/IMG_1844.jpg)
Smacznego!