PRZEPISY

Babka z wątróbką i bułką

Babka z wątróbką i bułką

Podajemy jako dodatek do pieczonego kurczaka albo jako samodzielne danie ze świeżą warzywną sałatką. Dobra jest również jako farsz do drobiu.

przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,wątróbka z kurczaka,nać pietruszki,Kurczak

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Kurczak  

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka260gramów
bułka tarta-
cebula120gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)100gramów
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
nać pietruszki30gramów
smalec-
sól1.5łyżeczki
wątróbka z kurczaka500gramów

 

Przepis

1. 

biała podłużna bułka 260 gramów  cebula 120 gramów

Bułki kroimy na kostki i wkładamy do miski. Dodajemy obraną, na drobno pokrojoną cebulę.

2. 

wątróbka z kurczaka 500 gramów  jajka kurze 4 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wątróbkę myjemy, usuwamy błony, kroimy na większe kawałki i razem z jajkami dodajemy do bułek. Solimy, pieprzymy,...

3. 

mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  nać pietruszki 30 gramów

...dodajemy troszkę mleka i nasiekaną natkę pietruszki i dobrze mieszamy. Na chwilę odstawiamy...

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów

...i dodajemy śmietanę.

5. 

smalec  bułka tarta

Formę na babkę natłuszczamy smalcem i posypujemy bułką tartą.

6. 

Wkładamy do niej farsz.

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 30 minut.

8. 

Upieczoną babkę odstawiamy do lekkiego ostudzenia, wyciągamy, kroimy i podajemy ciepłą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie