swiatwemnie.pl

Babka z wątróbką i bułką

     

Podajemy jako dodatek do pieczonego kurczaka albo jako samodzielne danie ze świeżą warzywną sałatką. Dobra jest również jako farsz do drobiu.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

biała podłużna bułka 260 g  cebula 120 g

Bułki kroimy na kostki i wkładamy do miski. Dodajemy obraną, na drobno pokrojoną cebulę.

2. 

wątróbka z kurczaka 500 g  jajka kurze 4 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wątróbkę myjemy, usuwamy błony, kroimy na większe kawałki i razem z jajkami dodajemy do bułek. Solimy, pieprzymy,...

3. 

mleko półtłuste 1,5% 50 ml  nać pietruszki 30 g

...dodajemy troszkę mleka i nasiekaną natkę pietruszki i dobrze mieszamy. Na chwilę odstawiamy...

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 g

...i dodajemy śmietanę.

5. 

smalec  bułka tarta

Formę na babkę natłuszczamy smalcem i posypujemy bułką tartą.

6. 

Wkładamy do niej farsz.

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 30 minut.

8. 

Upieczoną babkę odstawiamy do lekkiego ostudzenia, wyciągamy, kroimy i podajemy ciepłą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się