swiatwemnie.pl

Kurczak na cukinii ze śmietaną

    

Podajemy z makaronem.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cebula1sztuka
cukinia600gramów
majeranek2łyżeczki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501.5łyżki
oliwa2łyżki
piersi z kurczaka600gramów
sól2łyżeczki
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda1decylitr

1. Smażymy cebulę i dodajemy mięso

cebula 1 sztuka  oliwa 2 łyżki  piersi z kurczaka 600 gramów  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  woda 1 decylitr

Cebulę na drobno kroimy i smażymy na oleju. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy i dodajemy do cebuli. Po naciągnięciu mięsa dodajemy sól, paprykę i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem 10 minut.

Smażymy cebulę i dodajemy mięso

2. Dodajemy cukinię

cukinia 600 gramów

Cukinię obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy do mięsa i dalej dusimy pod przykryciem 20 minut. Mieszanka jest gęsta, ale nie podlewamy jej już wodą, cukinia sobie wodę podczas duszenia w odpowiedniej ilości puści.

Dodajemy cukinię

3. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki  słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów  majeranek 2 łyżeczki

W mleku mieszamy mąkę i dolewamy do mięsa z cukinią. Mieszamy do delikatnego zgęstnienia sosu i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia a na koniec posypujemy majerankiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się