PRZEPISY

Pieczone udka z kurczaka z farszem z pieczywa

Pieczone udka z kurczaka z farszem z pieczywa

Przepis na pieczone udka z kurczaka i klasyczny farsz, odpowiedni do kurcząt, ale może też być samodzielnie pieczony.

przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,wątróbka z kurczaka,biała podłużna bułka,Kurczak

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

niska

Kategorie

Kurczak  

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka300gramów
bułka tarta-
czosnek5ząbków
jajka kurze5sztuk
mielona czerwona papryka-
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
nać pietruszki-
oliwa50mililitrów
smalec-
sól-
sól1łyżeczka
wątróbka z kurczaka500gramów
zielona cebulka100gramów
ćwiartki z kurczaka6sztuk

 

Przepis

1. 

ćwiartki z kurczaka 6 sztuk  sól  mielona czerwona papryka  oliwa 50 mililitrów

Udka z kurczaka myjemy, solimy, posypujemy papryką a następnie wkładamy do brytfanny. Polewamy oliwą z oliwek, przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze około 200°C. Następnie odkrywamy i mocno dopiekamy przez 15-20 minut.

2. 

wątróbka z kurczaka 500 gramów  biała podłużna bułka 300 gramów  jajka kurze 5 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  zielona cebulka 100 gramów  czosnek 5 ząbków  sól 1 łyżeczka  nać pietruszki

Wątróbkę z kurczaka myjemy, ściągamy z niej błony i kroimy. Kroimy pieczywo, dodajemy jajka, mleko, pokrojoną cebulę (ewentualnie pyszną świeżą cebulkę), oczyszczony przeciśnięty czosnek, sól oraz przygotowaną wątróbkę. Możemy dodać także posiekaną nać pietruszki. Dobrze wszystko mieszamy i na chwilę odstawiamy.

3. 

smalec  bułka tarta

Farsz wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

4. 

Formę możemy użyć dowolną, na przykład na babkę. Farsz z formy po krótkim stygnięciu wyciągamy przez obrócenie, kroimy...

5. 

...i możemy podawać z udkami. Dodatki tworzą różne rodzaje sałatek warzywnych, ewentualnie ryż.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie