Pieczone udka z kurczaka z farszem z pieczywa
![Pieczone udka z kurczaka z farszem z pieczywa](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000056/img_pl_4x3/pieczone-udka-z-kurczaka-z-farszem-z-pieczywa_00180.jpg)
Przepis na pieczone udka z kurczaka i klasyczny farsz, odpowiedni do kurcząt, ale może też być samodzielnie pieczony.
przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,wątróbka z kurczaka,biała podłużna bułka,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 300 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
czosnek | 5 | ząbków | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
mielona czerwona papryka | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
nać pietruszki | - | ||
oliwa | 50 | mililitrów | |
smalec | - | ||
sól | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
wątróbka z kurczaka | 500 | gramów | |
zielona cebulka | 100 | gramów | |
ćwiartki z kurczaka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
ćwiartki z kurczaka 6 sztuk • sól • mielona czerwona papryka • oliwa 50 mililitrów
Udka z kurczaka myjemy, solimy, posypujemy papryką a następnie wkładamy do brytfanny. Polewamy oliwą z oliwek, przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze około 200°C. Następnie odkrywamy i mocno dopiekamy przez 15-20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000056/small/kuracie-stehna-pred-pecenim.jpg)
2.
wątróbka z kurczaka 500 gramów • biała podłużna bułka 300 gramów • jajka kurze 5 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • zielona cebulka 100 gramów • czosnek 5 ząbków • sól 1 łyżeczka • nać pietruszki
Wątróbkę z kurczaka myjemy, ściągamy z niej błony i kroimy. Kroimy pieczywo, dodajemy jajka, mleko, pokrojoną cebulę (ewentualnie pyszną świeżą cebulkę), oczyszczony przeciśnięty czosnek, sól oraz przygotowaną wątróbkę. Możemy dodać także posiekaną nać pietruszki. Dobrze wszystko mieszamy i na chwilę odstawiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000056/small/ingrediencie.jpg)
3.
Farsz wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000056/small/zemlova%20plnka.jpg)
4.
Formę możemy użyć dowolną, na przykład na babkę. Farsz z formy po krótkim stygnięciu wyciągamy przez obrócenie, kroimy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000056/small/IMG_3668.jpg)
5.
...i możemy podawać z udkami. Dodatki tworzą różne rodzaje sałatek warzywnych, ewentualnie ryż.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000056/small/IMG_3688.jpg)
Smacznego!