swiatwemnie.pl

Smażone wątróbki z kurczaka

     

Znana, dobra, smaczna, słona i kaloryczna smakowitość :) Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim, dzięki czemu jeszcze więcej przytyjemy :) Lub w zdrowszej alternatywie polecamy podawać z duszonymi warzywami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Bułka tarta
Cebula150gramów
Cukinia500gramów
Jajka kurze2sztuki
Marchew200gramów
Mąka chlebowa pszenna t750
Olej rzepakowy
Oliwa2łyżki
Pomidory300gramów
Sól
Sól1łyżeczka
Wątróbka z kurczaka600gramów

1. 

wątróbka z kurczaka 600 g

Świeże wątróbki drobiowe myjemy i usuwamy z nich ewentualne błony. (Zamrożoną wątróbkę z kurczaka zostawiamy do rozmrożenia a następnie myjemy).

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Każdą wątróbkę obtaczamy w mące,...

3. 

jajka kurze 2 sztuki

...roztrzepanych jajkach,...

4. 

bułka tarta

...i w bułce tartej. Podczas obtaczania w bułce tartej delikatnie je formujemy na kształt placka.

5. 

Wątróbki możemy na godzinę wsadzić do lodówki. Będą bardziej zwarte.

6. 

olej rzepakowy  sól

Stężałe kawałki wątróbek smażymy na gorącym oleju. Po włożeniu do oleju każdą wątróbkę lekko solimy, krótko smażymy (1,5 - 2 minuty), obracamy i z drugiej strony smażymy na złoty kolor. Usmażone układamy na papierowy ręczniczek kuchenny aby odpłynął nadmiar tłuszczu. Konsumujemy gdy już nie są gorące.

7. Duszone warzywa

cebula 150 g  oliwa 2 łyżki  marchew 200 g  cukinia 500 g  sól 1 łyżeczka  pomidory 300 g

Obieramy cebulę, kroimy i lekko smażymy na oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną na kółeczka marchewkę. Przez 10 minut smażymy marchewkę, ciągle mieszając. Dodajemy umytą, pokrojoną cukinię, solimy i razem z marchewką dusimy pod pokrywką około 10 minut. Mieszamy. Pomidory zalewamy gorącą wodą, studzimy i obieramy. Kroimy i dodajemy do warzyw, krótko razem dusimy.

Duszone warzywa

8. 

Ciepłe warzywa podajemy ze stygnącymi wątróbkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się