PRZEPISY

Pieczone gołąbki

Pieczone gołąbki

Faszerowane gołąbki są wspaniałym sytym obiadem. Zapieczone pod serową "pierzynką" na pewno będą wam smakować.

przepis,fotoprzepis,kapusta biała,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ser Eidam,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula200gramów
cukier kryształ25gramów
czarny pieprz mielony¾łyżeczki
jajka kurze1sztuka
kapusta biała2.5kilograma
kminek mielony½łyżeczki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
przecier pomidorowy500mililitrów
ryż200gramów
ser Eidam100gramów
sól2.5łyżeczki
wieprzowe mięso mielone700gramów
woda-
woda500mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

ryż 200 gramów  sól ½ łyżeczki

Ryż przepłukujemy i dodajemy co cebuli. Solimy i smażymy.

3. 

woda

Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad powierzchnię ryżu. Pod pokrywką dusimy. Odstawiamy do ostudzenia.

4. 

wieprzowe mięso mielone 700 gramów  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki

Do ostudzonego ryżu dodajemy mielone mięso, sól i pieprz. Dobrze mieszamy.

5. 

kapusta biała 2.5 kilograma

Kapustę myjemy, wokół głąba nacinamy i stopniowo odkładamy 10 liści. Liście wkładamy do wrzącej wody. Wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i odkrawamy z nich zgrubiałe części. Resztę kapusty kroimy.

6. 

Do liści równomiernie rozdzielamy mięsno-ryżowy farsz i liście zawijamy.

7. 

Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę z pokrojonej kapusty. Układamy gołąbki.

8. 

przecier pomidorowy 500 mililitrów  woda 500 mililitrów  cukier kryształ 25 gramów  sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Na wierzch wysypujemy drugą połowę kapusty i zalewamy pomidorowym przecierem wymieszanym z wodą, cukrem, solą i kminkiem. Naczynie zamykamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-200°C przez około godzinę.

9. 

ser Eidam 100 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 gramów  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Ser trzemy, mieszamy ze śmietaną, solą i jajkiem.

10. 

Naczynie odkrywamy i na gołąbki nanosimy serową mieszankę. Zapiekamy. Zapieczoną warstwę kroimy poprzez naśladowanie brzegów liści i możemy podawać. Dobrym dodatkiem jest chleb, albo ziemniaki. Kapusta jest doskonała również na drugi czy trzeci dzień, dlatego dobrze jest przygotować ją sobie w większej ilości :) Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie