Pieczone gołąbki

Faszerowane gołąbki są wspaniałym sytym obiadem. Zapieczone pod serową "pierzynką" na pewno będą wam smakować.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ser Eidam,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 25 101 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¾ 13 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kapusta biała | 2.5 725 | kilograma kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
przecier pomidorowy | 500 340 | mililitrów kcal | |
ryż | 200 688 | gramów kcal | |
ser Eidam | 100 286 | gramów kcal | |
sól | 2.5 0 | łyżeczki kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 700 1820 | gramów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3.
Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad powierzchnię ryżu. Pod pokrywką dusimy. Odstawiamy do ostudzenia.

4.
wieprzowe mięso mielone 700 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki
Do ostudzonego ryżu dodajemy mielone mięso, sól i pieprz. Dobrze mieszamy.

5.
kapusta biała 2.5 kilograma
Kapustę myjemy, wokół głąba nacinamy i stopniowo odkładamy 10 liści. Liście wkładamy do wrzącej wody. Wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i odkrawamy z nich zgrubiałe części. Resztę kapusty kroimy.

6.
Do liści równomiernie rozdzielamy mięsno-ryżowy farsz i liście zawijamy.

7.
Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę z pokrojonej kapusty. Układamy gołąbki.

8.
przecier pomidorowy 500 mililitrów • woda 500 mililitrów • cukier kryształ 25 gramów • sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Na wierzch wysypujemy drugą połowę kapusty i zalewamy pomidorowym przecierem wymieszanym z wodą, cukrem, solą i kminkiem. Naczynie zamykamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-200°C przez około godzinę.

9.
ser Eidam 100 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 gramów • sól ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
Ser trzemy, mieszamy ze śmietaną, solą i jajkiem.

10.
Naczynie odkrywamy i na gołąbki nanosimy serową mieszankę. Zapiekamy. Zapieczoną warstwę kroimy poprzez naśladowanie brzegów liści i możemy podawać. Dobrym dodatkiem jest chleb, albo ziemniaki. Kapusta jest doskonała również na drugi czy trzeci dzień, dlatego dobrze jest przygotować ją sobie w większej ilości :) Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!