swiatwemnie.pl

Pieczone gołąbki

     

Faszerowane gołąbki są wspaniałym sytym obiadem. Zapieczone pod serową "pierzynką" na pewno będą wam smakować.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Cebula200gramów
Cukier kryształ25gramów
Czarny pieprz mielony¾łyżeczki
Jajka kurze1sztuka
Kapusta biała2.5kilograma
Kminek mielony½łyżeczki
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250gramów
Olej słonecznikowy50mililitrów
Przecier pomidorowy500mililitrów
Ryż200gramów
Ser eidam100gramów
Sól2.5łyżeczki
Wieprzowe mięso mielone700gramów
Woda
Woda500mililitrów

1. 

cebula 200 g  olej słonecznikowy 50 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

ryż 200 g  sól ½ łyżeczki

Ryż przepłukujemy i dodajemy co cebuli. Solimy i smażymy.

3. 

woda

Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad powierzchnię ryżu. Pod pokrywką dusimy. Odstawiamy do ostudzenia.

4. 

wieprzowe mięso mielone 700 g  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki

Do ostudzonego ryżu dodajemy mielone mięso, sól i pieprz. Dobrze mieszamy.

5. 

kapusta biała 2.5 kg

Kapustę myjemy, wokół głąba nacinamy i stopniowo odkładamy 10 liści. Liście wkładamy do wrzącej wody. Wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i odkrawamy z nich zgrubiałe części. Resztę kapusty kroimy.

6. 

Do liści równomiernie rozdzielamy mięsno-ryżowy farsz i liście zawijamy.

7. 

Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę z pokrojonej kapusty. Układamy gołąbki.

8. 

przecier pomidorowy 500 ml  woda 500 ml  cukier kryształ 25 g  sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Na wierzch wysypujemy drugą połowę kapusty i zalewamy pomidorowym przecierem wymieszanym z wodą, cukrem, solą i kminkiem. Naczynie zamykamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-200°C przez około godzinę.

9. 

ser Eidam 100 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 g  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Ser trzemy, mieszamy ze śmietaną, solą i jajkiem.

10. 

Naczynie odkrywamy i na gołąbki nanosimy serową mieszankę. Zapiekamy. Zapieczoną warstwę kroimy poprzez naśladowanie brzegów liści i możemy podawać. Dobrym dodatkiem jest chleb, albo ziemniaki. Kapusta jest doskonała również na drugi czy trzeci dzień, dlatego dobrze jest przygotować ją sobie w większej ilości :) Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się