PRZEPISY

Pieczone gołąbki

Pieczone gołąbki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Faszerowane gołąbki są wspaniałym sytym obiadem. Zapieczone pod serową "pierzynką" na pewno będą wam smakować.

przepis,fotoprzepis,kapusta biała,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ser Eidam,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

200

88

gramów

kcal

cukier kryształ

25

101

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

¾

13

łyżeczki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

kapusta biała

2.5

725

kilograma

kcal

kminek mielony

½

9

łyżeczki

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

250

400

gramów

kcal

olej słonecznikowy

50

450

mililitrów

kcal

przecier pomidorowy

500

340

mililitrów

kcal

ryż

200

688

gramów

kcal

ser Eidam

100

286

gramów

kcal

sól

2.5

0

łyżeczki

kcal

wieprzowe mięso mielone

700

1820

gramów

kcal

woda

0

??

kcal

woda

500

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na...

2. 

ryż 200 gramów  sól ½ łyżeczki

Ryż przepłukujemy i dodajemy co cebuli. Solimy i smażymy.

Ryż przepłukujemy i dodajemy co cebuli. Solimy i...

3. 

woda

Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad powierzchnię ryżu. Pod pokrywką dusimy. Odstawiamy do ostudzenia.

Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad...

4. 

wieprzowe mięso mielone 700 gramów  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki

Do ostudzonego ryżu dodajemy mielone mięso, sól i pieprz. Dobrze mieszamy.

Do ostudzonego ryżu dodajemy mielone mięso, sól...

5. 

kapusta biała 2.5 kilograma

Kapustę myjemy, wokół głąba nacinamy i stopniowo odkładamy 10 liści. Liście wkładamy do wrzącej wody. Wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia i odkrawamy z nich zgrubiałe części. Resztę kapusty kroimy.

Kapustę myjemy, wokół głąba nacinamy i...

6. 

Do liści równomiernie rozdzielamy mięsno-ryżowy farsz i liście zawijamy.

Do liści równomiernie rozdzielamy...

7. 

Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę z pokrojonej kapusty. Układamy gołąbki.

Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy...

8. 

przecier pomidorowy 500 mililitrów  woda 500 mililitrów  cukier kryształ 25 gramów  sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Na wierzch wysypujemy drugą połowę kapusty i zalewamy pomidorowym przecierem wymieszanym z wodą, cukrem, solą i kminkiem. Naczynie zamykamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180-200°C przez około godzinę.

Na wierzch wysypujemy drugą połowę kapusty i...

9. 

ser Eidam 100 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 gramów  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Ser trzemy, mieszamy ze śmietaną, solą i jajkiem.

Ser trzemy, mieszamy ze śmietaną, solą i...

10. 

Naczynie odkrywamy i na gołąbki nanosimy serową mieszankę. Zapiekamy. Zapieczoną warstwę kroimy poprzez naśladowanie brzegów liści i możemy podawać. Dobrym dodatkiem jest chleb, albo ziemniaki. Kapusta jest doskonała również na drugi czy trzeci dzień, dlatego dobrze jest przygotować ją sobie w większej ilości :) Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Naczynie odkrywamy i na gołąbki nanosimy serową...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się