swiatwemnie.pl

Faszerowane liście kapusty

     

Doskonałe faszerowane liście kapusty (gołąbki) które zdecydowanie polubicie a ich trochę pracochłonne przygotowanie wszyscy konsumujący na pewno docenią. Podajemy ze świeżym chlebem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

 

cebula125gramów
cukier kryształ30gramów
cukier kryształ0
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kapusta biała2.5kilograma
kminek½łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T75025gramów
ocet2łyżki
olej słonecznikowy20mililitrów
przecier pomidorowy500gramów
ryż125gramów
sól2.5łyżeczki
sól0
wieprzowe mięso mielone400gramów
woda0
woda350mililitrów

1. 

cebula 125 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

ryż 125 gramów  sól 1 łyżeczka

Ryż przemywamy i dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy.

3. 

woda

Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Pod przykrywką dusimy. Odstawiamy do wystudzenia.

4. 

wieprzowe mięso mielone 400 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Wystudzony ryż dobrze mieszamy z mięsem, pieprzem i solą.

5. 

kapusta biała 2.5 kilograma

Do faszerowania jest dobra wielka główka kapusty. Wymienioną ilość kapusty realnie nie wykorzystamy. Kapustę myjemy, około głąba wycinamy i stopniowo wyciągamy 6 zewnętrznych liści.

6. 

Liście 5 minut gotujemy we wrzącej wodzie.

7. 

Liście wyciągamy z wody i wykrawamy z nich pogrubioną część liścia.

8. 

Do liści równomiernie rozdzielamy mięsno-ryżowy farsz i liście zawijamy.

9. 

Z główki kapusty kroimy kapustę o całkowitej masie około 1 kg.

10. 

Na dno garnka wkładamy połowę nakrojonej kapusty.

11. 

Na kapustę układamy gołąbki. Na wierzch rozkładamy drugą połowę nakrojonej kapusty.

12. 

przecier pomidorowy 500 gramów  woda 300 mililitrów  cukier kryształ 30 gramów  sól 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki

Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, cukrem, solą i kminkiem.

13. 

Roztworem zalewamy kapustę. Zaczynamy powoli gotować a gdy zaczną wrzeć wtedy gotujemy jeszcze około godziny pod przykrywką. Nie mieszamy.

14. 

Ugotowane gołąbki wyciągamy.

15. 

woda 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów  ocet 2 łyżki  sól  cukier kryształ

Kapustę zagęszczamy mąką rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy octem, według potrzeby i solą, ewentualnie cukrem.

16. 

Gołąbki wkładamy z powrotem do garnka i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się