swiatwemnie.pl

Faszerowane liście kapusty

Doskonałe faszerowane liście kapusty (gołąbki) które zdecydowanie polubicie a ich trochę pracochłonne przygotowanie wszyscy konsumujący na pewno docenią. Podajemy ze świeżym chlebem.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula125gramów
Cukier kryształ30gramów
Cukier kryształ
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Kapusta biała2.5kilograma
Kminek½łyżeczki
Mięso mielone wieprzowe400gramów
Mąka chlebowa pszenna t75025gramów
Ocet2łyżki
Olej słonecznikowy20mililitrów
Przecier pomidorowy500gramów
Ryż125gramów
Sól2.5łyżeczki
Sól
Woda
Woda350mililitrów

1. 

cebula 125 g  olej słonecznikowy 20 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

ryż 125 g  sól 1 łyżeczka

Ryż przemywamy i dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy.

3. 

woda

Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Pod przykrywką dusimy. Odstawiamy do wystudzenia.

4. 

mięso mielone wieprzowe 400 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Wystudzony ryż dobrze mieszamy z mięsem, pieprzem i solą.

5. 

kapusta biała 2.5 kg

Do faszerowania jest dobra wielka główka kapusty. Wymienioną ilość kapusty realnie nie wykorzystamy. Kapustę myjemy, około głąba wycinamy i stopniowo wyciągamy 6 zewnętrznych liści.

6. 

Liście 5 minut gotujemy we wrzącej wodzie.

7. 

Liście wyciągamy z wody i wykrawamy z nich pogrubioną część liścia.

8. 

Do liści równomiernie rozdzielamy mięsno-ryżowy farsz i liście zawijamy.

9. 

Z główki kapusty kroimy kapustę o całkowitej masie około 1 kg.

10. 

Na dno garnka wkładamy połowę nakrojonej kapusty.

11. 

Na kapustę układamy gołąbki. Na wierzch rozkładamy drugą połowę nakrojonej kapusty.

12. 

przecier pomidorowy 500 g  woda 300 ml  cukier kryształ 30 g  sól 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki

Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, cukrem, solą i kminkiem.

13. 

Roztworem zalewamy kapustę. Zaczynamy powoli gotować a gdy zaczną wrzeć wtedy gotujemy jeszcze około godziny pod przykrywką. Nie mieszamy.

14. 

Ugotowane gołąbki wyciągamy.

15. 

woda 50 ml  mąka chlebowa pszenna T750 25 g  ocet 2 łyżki  sól  cukier kryształ

Kapustę zagęszczamy mąką rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy octem, według potrzeby i solą, ewentualnie cukrem.

16. 

Gołąbki wkładamy z powrotem do garnka i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się