Faszerowane liście kapusty
![Faszerowane liście kapusty](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001332/img_pl_4x3/faszerowane-liscie-kapusty_00180.jpg)
Doskonałe faszerowane liście kapusty (gołąbki) które zdecydowanie polubicie a ich trochę pracochłonne przygotowanie wszyscy konsumujący na pewno docenią. Podajemy ze świeżym chlebem.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,kapusta biała,przecier pomidorowy,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 125 | gramów | |
cukier kryształ | 30 | gramów | |
cukier kryształ | - | ||
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kapusta biała | 2.5 | kilograma | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 25 | gramów | |
ocet | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 20 | mililitrów | |
przecier pomidorowy | 500 | gramów | |
ryż | 125 | gramów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
sól | - | ||
wieprzowe mięso mielone | 400 | gramów | |
woda | - | ||
woda | 350 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 125 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8434.jpg)
3.
Zalewamy wrzącą wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Pod przykrywką dusimy. Odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8440.jpg)
4.
wieprzowe mięso mielone 400 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Wystudzony ryż dobrze mieszamy z mięsem, pieprzem i solą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8465.jpg)
5.
kapusta biała 2.5 kilograma
Do faszerowania jest dobra wielka główka kapusty. Wymienioną ilość kapusty realnie nie wykorzystamy. Kapustę myjemy, około głąba wycinamy i stopniowo wyciągamy 6 zewnętrznych liści.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8444.jpg)
6.
Liście 5 minut gotujemy we wrzącej wodzie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8449.jpg)
7.
Liście wyciągamy z wody i wykrawamy z nich pogrubioną część liścia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8451.jpg)
8.
Do liści równomiernie rozdzielamy mięsno-ryżowy farsz i liście zawijamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8478.jpg)
9.
Z główki kapusty kroimy kapustę o całkowitej masie około 1 kg.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8447.jpg)
10.
Na dno garnka wkładamy połowę nakrojonej kapusty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8453.jpg)
11.
Na kapustę układamy gołąbki. Na wierzch rozkładamy drugą połowę nakrojonej kapusty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8470.jpg)
12.
przecier pomidorowy 500 gramów • woda 300 mililitrów • cukier kryształ 30 gramów • sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki
Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, cukrem, solą i kminkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8471.jpg)
13.
Roztworem zalewamy kapustę. Zaczynamy powoli gotować a gdy zaczną wrzeć wtedy gotujemy jeszcze około godziny pod przykrywką. Nie mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8475.jpg)
14.
Ugotowane gołąbki wyciągamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8495.jpg)
15.
woda 50 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów • ocet 2 łyżki • sól • cukier kryształ
Kapustę zagęszczamy mąką rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy octem, według potrzeby i solą, ewentualnie cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8496.jpg)
16.
Gołąbki wkładamy z powrotem do garnka i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001332/small/IMG_8497.jpg)
Smacznego!