PRZEPISY

Zapiekane ziemniaki z mięsem i warzywami

Zapiekane ziemniaki z mięsem i warzywami

Soczysty obiad z jednego garnka.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,pomidory w puszce,ziemniaki,bakłażan,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bakłażan400gramów
cebula200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
majeranek½łyżeczki
olej słonecznikowy20mililitrów
oliwa30
pomidory w puszce400gramów
ser Ementaler120gramów
sól2łyżeczki
sól-
słodka śmietana do gotowania80mililitrów
wieprzowe mięso mielone500gramów
ziemniaki800gramów

 

Przepis

1. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów  wieprzowe mięso mielone 500 gramów  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  majeranek ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, na drobno siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso, sól i przyprawy. 5 minut smażymy.

2. 

pomidory w puszce 400 gramów

Do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z pomidorową zalewą.

3. 

ziemniaki 800 gramów  oliwa 30

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia (30x20 cm) polanego olejem.

4. 

bakłażan 400 gramów  sól

Bakłażana myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Połowę rozkładamy na ziemniakach. Delikatnie solimy.

5. 

Na bakłażanie rozkładamy przygotowane mięso.

6. 

Mięso przykrywamy drugą połową bakłażana i ziemniakami. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

7. 

słodka śmietana do gotowania 80 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  sól ½ łyżeczki

W śmietanie mieszamy jajka i sól. Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, odkrywamy i zalewamy zalewą.

8. 

ser Ementaler 120 gramów

Ser trzemy na grubo i rozsypujemy na ziemniakach. Naczynie przykrywamy i zapiekamy kolejnych 30 minut.

9. 

Po wymienionym czasie odkrywamy i zostawiamy 10 minut do zapieczenia. Kroimy aż po ostygnięciu na temperaturę konsumpcyjną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie