Zapiekane ziemniaki z mięsem i warzywami

Soczysty obiad z jednego garnka.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,pomidory w puszce,ziemniaki,bakłażan,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bakłażan | 400 156 | gramów kcal | |
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
majeranek | ½ 6 | łyżeczki kcal | |
olej słonecznikowy | 20 180 | mililitrów kcal | |
oliwa | 30 ?? | kcal | |
pomidory w puszce | 400 92 | gramów kcal | |
ser Ementaler | 120 461 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 80 128 | mililitrów kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 500 1300 | gramów kcal | |
ziemniaki | 800 736 | gramów kcal |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów • wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • majeranek ½ łyżeczki
Cebulę obieramy, na drobno siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso, sól i przyprawy. 5 minut smażymy.

2.
pomidory w puszce 400 gramów
Do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z pomidorową zalewą.

3.
ziemniaki 800 gramów • oliwa 30
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia (30x20 cm) polanego olejem.

4.
Bakłażana myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Połowę rozkładamy na ziemniakach. Delikatnie solimy.

5.
Na bakłażanie rozkładamy przygotowane mięso.

6.
Mięso przykrywamy drugą połową bakłażana i ziemniakami. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

7.
słodka śmietana do gotowania 80 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól ½ łyżeczki
W śmietanie mieszamy jajka i sól. Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, odkrywamy i zalewamy zalewą.

8.
ser Ementaler 120 gramów
Ser trzemy na grubo i rozsypujemy na ziemniakach. Naczynie przykrywamy i zapiekamy kolejnych 30 minut.

9.
Po wymienionym czasie odkrywamy i zostawiamy 10 minut do zapieczenia. Kroimy aż po ostygnięciu na temperaturę konsumpcyjną.

Smacznego!