swiatwemnie.pl

Zapiekane ziemniaki z mięsem i warzywami

     

Soczysty obiad z jednego garnka.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Bakłażan400gramów
Cebula200gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze3sztuki
Majeranek½łyżeczki
Olej słonecznikowy20mililitrów
Oliwa30
Pomidory w puszce400gramów
Ser ementaler120gramów
Sól2łyżeczki
Sól
Słodka śmietana do gotowania80mililitrów
Wieprzowe mięso mielone500gramów
Ziemniaki800gramów

1. 

cebula 200 g  olej słonecznikowy 20 ml  wieprzowe mięso mielone 500 g  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  majeranek ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, na drobno siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso, sól i przyprawy. 5 minut smażymy.

2. 

pomidory w puszce 400 g

Do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z pomidorową zalewą.

3. 

ziemniaki 800 g  oliwa 30

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia (30x20 cm) polanego olejem.

4. 

bakłażan 400 g  sól

Bakłażana myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Połowę rozkładamy na ziemniakach. Delikatnie solimy.

5. 

Na bakłażanie rozkładamy przygotowane mięso.

6. 

Mięso przykrywamy drugą połową bakłażana i ziemniakami. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

7. 

słodka śmietana do gotowania 80 ml  jajka kurze 3 sztuki  sól ½ łyżeczki

W śmietanie mieszamy jajka i sól. Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, odkrywamy i zalewamy zalewą.

8. 

ser Ementaler 120 g

Ser trzemy na grubo i rozsypujemy na ziemniakach. Naczynie przykrywamy i zapiekamy kolejnych 30 minut.

9. 

Po wymienionym czasie odkrywamy i zostawiamy 10 minut do zapieczenia. Kroimy aż po ostygnięciu na temperaturę konsumpcyjną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się