Zapiekane ziemniaki z mięsem i warzywami
![Zapiekane ziemniaki z mięsem i warzywami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001309/img_pl_4x3/zapiekane-ziemniaki-z-miesem-i-warzywami_00180.jpg)
Soczysty obiad z jednego garnka.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,pomidory w puszce,ziemniaki,bakłażan,Wieprzowina,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bakłażan | 400 | gramów | |
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
majeranek | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 20 | mililitrów | |
oliwa | 30 | ||
pomidory w puszce | 400 | gramów | |
ser Ementaler | 120 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 80 | mililitrów | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów • wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • majeranek ½ łyżeczki
Cebulę obieramy, na drobno siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso, sól i przyprawy. 5 minut smażymy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7690.jpg)
2.
pomidory w puszce 400 gramów
Do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z pomidorową zalewą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7692.jpg)
3.
ziemniaki 800 gramów • oliwa 30
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Połowę ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia (30x20 cm) polanego olejem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7696.jpg)
4.
Bakłażana myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Połowę rozkładamy na ziemniakach. Delikatnie solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7697.jpg)
5.
Na bakłażanie rozkładamy przygotowane mięso.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7699.jpg)
6.
Mięso przykrywamy drugą połową bakłażana i ziemniakami. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7702.jpg)
7.
słodka śmietana do gotowania 80 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól ½ łyżeczki
W śmietanie mieszamy jajka i sól. Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, odkrywamy i zalewamy zalewą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7716.jpg)
8.
ser Ementaler 120 gramów
Ser trzemy na grubo i rozsypujemy na ziemniakach. Naczynie przykrywamy i zapiekamy kolejnych 30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7717.jpg)
9.
Po wymienionym czasie odkrywamy i zostawiamy 10 minut do zapieczenia. Kroimy aż po ostygnięciu na temperaturę konsumpcyjną.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001309/small/IMG_7718.jpg)
Smacznego!