swiatwemnie.pl

Kapuściana zapiekanka z boczkiem

Kapusta z boczkiem na startych ziemniakach.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Boczek250gramów
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek3ząbki
Jajka kurze2sztuki
Kapusta biała750gramów
Kminek1łyżeczka
Mleko tłuste 3,5%300mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t7502łyżki
Smalec
Sól3łyżeczki
Woda2litry
Ziemniaki1.5kilograma

1. 

kapusta biała 750 g  sól 1 łyżeczka  woda 2 litry  kminek 1 łyżeczka

Kapustę kroimy i gotujemy w słonej wodzie z kminkiem przez 15 minut.

2. 

ziemniaki 1.5 kg

Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Odlewamy z nich wytworzoną wodę i lekko je wyciskamy.

3. 

boczek 250 g

Boczek kroimy na kostki i w rondelku go smażymy.

4. 

Kapustę odcedzamy, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niej boczek.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  czosnek 3 ząbki  mleko tłuste 3,5% 300 ml

Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, mleko i masę dobrze mieszamy.

6. 

smalec

Głęboką brytfannę (45x35cm) natłuszczamy smalcem. Na dno równomiernie rozsmarowujemy połowę ziemniaczanego ciasta.

7. 

Na ziemniaczanym cieście rozkładamy masę z kapusty.

8. 

Na kapuście równomiernie rozkładamy drugą połowę ziemniaczanego ciasta.

9. 

Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190°C.

10. 

Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy do ostygnięcia na temperaturę konsumpcyjną, kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się