Kapuściana zapiekanka z boczkiem
Kapusta z boczkiem na startych ziemniakach.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,boczek przerośnięty,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kapusta biała | 750 | gramów | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
smalec | - | ||
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 1.5 | kilograma |
Przepis
1.
kapusta biała 750 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 2 litry • kminek 1 łyżeczka
Kapustę kroimy i gotujemy w słonej wodzie z kminkiem przez 15 minut.
2.
ziemniaki 1.5 kilograma
Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Odlewamy z nich wytworzoną wodę i lekko je wyciskamy.
4.
Kapustę odcedzamy, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niej boczek.
5.
mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • jajka kurze 2 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • czosnek 3 ząbki • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów
Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, mleko i masę dobrze mieszamy.
6.
Głęboką brytfannę (45x35cm) natłuszczamy smalcem. Na dno równomiernie rozsmarowujemy połowę ziemniaczanego ciasta.
7.
Na ziemniaczanym cieście rozkładamy masę z kapusty.
8.
Na kapuście równomiernie rozkładamy drugą połowę ziemniaczanego ciasta.
9.
Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190°C.
10.
Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy do ostygnięcia na temperaturę konsumpcyjną, kroimy i podajemy.
Smacznego!