PRZEPISY

Kapuściana zapiekanka z boczkiem

Kapuściana zapiekanka z boczkiem

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Kapusta z boczkiem na startych ziemniakach.

przepis,fotoprzepis,kapusta biała,boczek przerośnięty,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek przerośnięty250gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek3ząbki
jajka kurze2sztuki
kapusta biała750gramów
kminek1łyżeczka
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
smalec-
sól3łyżeczki
woda2litry
ziemniaki1.5kilograma

 

Przepis

1. 

kapusta biała 750 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 2 litry  kminek 1 łyżeczka

Kapustę kroimy i gotujemy w słonej wodzie z kminkiem przez 15 minut.

Kapustę kroimy i gotujemy w słonej wodzie z...

2. 

ziemniaki 1.5 kilograma

Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Odlewamy z nich wytworzoną wodę i lekko je wyciskamy.

Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy....

3. 

boczek przerośnięty 250 gramów

Boczek kroimy na kostki i w rondelku go smażymy.

Boczek kroimy na kostki i w rondelku go smażymy....

4. 

Kapustę odcedzamy, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niej boczek.

Kapustę odcedzamy, odstawiamy do odcieczenia i...

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  czosnek 3 ząbki  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów

Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, mleko i masę dobrze mieszamy.

Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, sól,...

6. 

smalec

Głęboką brytfannę (45x35cm) natłuszczamy smalcem. Na dno równomiernie rozsmarowujemy połowę ziemniaczanego ciasta.

Głęboką brytfannę (45x35cm) natłuszczamy...

7. 

Na ziemniaczanym cieście rozkładamy masę z kapusty.

Na ziemniaczanym cieście rozkładamy masę z...

8. 

Na kapuście równomiernie rozkładamy drugą połowę ziemniaczanego ciasta.

Na kapuście równomiernie rozkładamy drugą...

9. 

Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190°C.

Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190°C....

10. 

Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy do ostygnięcia na temperaturę konsumpcyjną, kroimy i podajemy.

Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się