Kapuściana zapiekanka z boczkiem

Kapusta z boczkiem na startych ziemniakach.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,boczek przerośnięty,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 250 1600 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kapusta biała | 750 218 | gramów kcal | |
kminek | 1 17 | łyżeczka kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 300 192 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 105 | łyżki kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
sól | 3 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
ziemniaki | 1.5 1380 | kilograma kcal |
Przepis
1.
kapusta biała 750 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 2 litry • kminek 1 łyżeczka
Kapustę kroimy i gotujemy w słonej wodzie z kminkiem przez 15 minut.

2.
ziemniaki 1.5 kilograma
Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Odlewamy z nich wytworzoną wodę i lekko je wyciskamy.


4.
Kapustę odcedzamy, odstawiamy do odcieczenia i dodajemy do niej boczek.

5.
mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • jajka kurze 2 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • czosnek 3 ząbki • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów
Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, mleko i masę dobrze mieszamy.

6.
Głęboką brytfannę (45x35cm) natłuszczamy smalcem. Na dno równomiernie rozsmarowujemy połowę ziemniaczanego ciasta.

7.
Na ziemniaczanym cieście rozkładamy masę z kapusty.

8.
Na kapuście równomiernie rozkładamy drugą połowę ziemniaczanego ciasta.

9.
Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190°C.

10.
Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy do ostygnięcia na temperaturę konsumpcyjną, kroimy i podajemy.

Smacznego!