swiatwemnie.pl

Zapiekane faszerowane kanie

     

Kanie faszerowane mięsno-grzybowym farszem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek1ząbek
Jajka kurze3sztuki
Kania8sztuk
Kminek mielony½łyżeczki
Olej słonecznikowy30mililitrów
Sól1.5łyżeczki
Wieprzowe mięso mielone500gramów
Woda5łyżek

1. 

kania 3 sztuki

Trzy mniejsze kanie (waga około 150 g) oczyszczamy i szybko opłukujemy pod wodą.

2. 

Kanie kroimy na drobno.

3. 

cebula 150 g  olej słonecznikowy 30 ml

Obieramy cebulę i na drobno kroimy. Smażymy na oleju i dodajemy nasiekane kanie.

4. 

woda 4 łyżki

Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i 3-4 minuty dusimy.

5. 

wieprzowe mięso mielone 500 g

Dodajemy mięso.

6. 

sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Solimy, pieprzymy i dodajemy kminek. Mieszamy i mięso chwilkę smażymy.

7. 

jajka kurze 3 sztuki

Mięso odstawiamy do ostudzenia i dodajemy do niego jajka.

8. 

kania 5 sztuk

Młode, częściowo zamknięte kanie oczyszczamy i krótko z wierzchu przepłukujemy wodą.

9. 

Do kań rozdzielamy mięsny farsz i kanie wkładamy do wyższego naczynia żaroodpornego.

10. 

czosnek 1 ząbek  woda 1 łyżka

Obieramy i przeciskamy czosnek. Mieszamy go w odrobinie wody i smarujemy nim faszerowane kanie.

11. 

Zapiekamy 40 minut w 180-200°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się