Zapiekane faszerowane kanie
Kanie faszerowane mięsno-grzybowym farszem. Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,kania,kania,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ząbek | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kania | 8 | sztuk | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
woda | 5 | łyżek |
Przepis
2.
Kanie kroimy na drobno.
3.
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Obieramy cebulę i na drobno kroimy. Smażymy na oleju i dodajemy nasiekane kanie.
6.
sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki
Solimy, pieprzymy i dodajemy kminek. Mieszamy i mięso chwilkę smażymy.
8.
kania 5 sztuk
Młode, częściowo zamknięte kanie oczyszczamy i krótko z wierzchu przepłukujemy wodą.
9.
Do kań rozdzielamy mięsny farsz i kanie wkładamy do wyższego naczynia żaroodpornego.
10.
czosnek 1 ząbek • woda 1 łyżka
Obieramy i przeciskamy czosnek. Mieszamy go w odrobinie wody i smarujemy nim faszerowane kanie.
11.
Zapiekamy 40 minut w 180-200°C.
Smacznego!