Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fasolką

Coś dość dobrego, choć może tak nie wygląda, dla miłośników roślin strączkowych. Podajemy z gotowaną ćwikłą, lub z kapuścianą sałatką.
przepis,fotoprzepis,czerwona fasola w puszce,biała fasola w sosie chili,biała fasola w sosie pomidorowym,ziemniaki,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała fasola w sosie chili | 410 452 | gramów kcal | |
biała fasola w sosie pomidorowym | 420 420 | gramów kcal | |
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czerwona fasola w puszce | 200 225 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
smalec | 30 269 | gramów kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 300 480 | mililitrów kcal | |
wieprzowe mięso mielone | ½ 1300 | kilograma kcal | |
ziemniaki | 1.5 1380 | kilograma kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 1.5 kilograma
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Wodę wylewamy, ziemniaki odstawiamy do ostudzenia i obieramy.

3.
wieprzowe mięso mielone ½ kilograma • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Do cebuli dodajemy mielone mięso. Solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy.

4.
czerwona fasola w puszce 200 gramów • biała fasola w sosie chili 410 gramów • biała fasola w sosie pomidorowym 420 gramów
Mięso wkładamy do głębokiej miski, dodajemy czerwoną fasolę z puszki bez zalewy, białą fasolę z chili z zalewą i białą fasolę z puszki w sosie pomidorowym razem z sosem.

5.
Mieszamy.

6.
Do fasoli z mięsem dodajemy ziemniaki pokrojone na drobną kostkę albo przeciśnięte przez kółeczko do warzyw.

7.
Delikatnie ale dobrze mieszamy i wkładamy do natłuszczonego, bułką tartą posypanego głębokiego naczynia żaroodpornego.

8.
słodka śmietana do gotowania 300 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • sól 1.5 łyżeczki
W śmietanie mieszamy jajka i sól. Zawiesiną zalewamy zapiekankę, naczynie zamykamy i zapiekamy przez 40 minut.

9.
Potem zapiekankę odkrywamy i zapiekamy z góry jeszcze 15-20 minut. Kroimy po ostudzeniu na temperaturę konsumpcyjną.

Smacznego!