PRZEPISY

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fasolką

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fasolką

Coś dość dobrego, choć może tak nie wygląda, dla miłośników roślin strączkowych. Podajemy z gotowaną ćwikłą, lub z kapuścianą sałatką.

przepis,fotoprzepis,czerwona fasola w puszce,biała fasola w sosie chili,biała fasola w sosie pomidorowym,ziemniaki,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała fasola w sosie chili410gramów
biała fasola w sosie pomidorowym420gramów
bułka tarta-
cebula150gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czerwona fasola w puszce200gramów
jajka kurze4sztuki
smalec30gramów
smalec-
sól2łyżeczki
słodka śmietana do gotowania300mililitrów
wieprzowe mięso mielone½kilograma
ziemniaki1.5kilograma

 

Przepis

1. 

ziemniaki 1.5 kilograma

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Wodę wylewamy, ziemniaki odstawiamy do ostudzenia i obieramy.

2. 

cebula 150 gramów  smalec 30 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

3. 

wieprzowe mięso mielone ½ kilograma  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Do cebuli dodajemy mielone mięso. Solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy.

4. 

czerwona fasola w puszce 200 gramów  biała fasola w sosie chili 410 gramów  biała fasola w sosie pomidorowym 420 gramów

Mięso wkładamy do głębokiej miski, dodajemy czerwoną fasolę z puszki bez zalewy, białą fasolę z chili z zalewą i białą fasolę z puszki w sosie pomidorowym razem z sosem.

5. 

Mieszamy.

6. 

Do fasoli z mięsem dodajemy ziemniaki pokrojone na drobną kostkę albo przeciśnięte przez kółeczko do warzyw.

7. 

smalec  bułka tarta

Delikatnie ale dobrze mieszamy i wkładamy do natłuszczonego, bułką tartą posypanego głębokiego naczynia żaroodpornego.

8. 

słodka śmietana do gotowania 300 mililitrów  jajka kurze 4 sztuki  sól 1.5 łyżeczki

W śmietanie mieszamy jajka i sól. Zawiesiną zalewamy zapiekankę, naczynie zamykamy i zapiekamy przez 40 minut.

9. 

Potem zapiekankę odkrywamy i zapiekamy z góry jeszcze 15-20 minut. Kroimy po ostudzeniu na temperaturę konsumpcyjną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie