Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze

Smaczne domowe ziemniaczane kulki nadziewane mięsnym farszem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Przepisy do parowaru,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bazylia | 1 2 | łyżeczka kcal | |
cebula | 90 40 | gramów kcal | |
cebula | 5 ?? | sztuk kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 280 997 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
sos sojowy | 2 14 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 400 1040 | gramów kcal | |
ziemniaki | 1000 920 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ziemniaczanego ciasta
ziemniaki 1000 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 280 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól
1.Ciasto ziemniaczane możemy sobie przygotować z gotowego produktu - ciasto ziemniaczane w proszku, do którego dodajemy wodę a po odstaniu go od razu wyrabiamy.
2. Przygotować je sobie możemy również klasycznie z ziemniaków gotowanych w skorupce. Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy, na drobno trzemy, dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto.

2. Mięsny farsz
wieprzowe mięso mielone 400 gramów • cebula 90 gramów • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • sól 1 łyżeczka • sos sojowy 2 łyżeczki • bazylia 1 łyżeczka
Cebulę na drobno kroimy. Mięso mielone mieszamy z cebulą, sojowym sosem, solą, mieloną czerwoną papryką i bazylią. Dobrze mieszamy.

3. Faszerowanie knedli - kulek
Ziemniaczane ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kostki około 8 x 8 cm. Do każdej wkładamy około 1 pełną łyżeczkę mięsnego farszu i formujemy kuleczki.

4. Parzenie w parowarze
Pojemniki parowaru natłuszczamy na spodzie i po bokach masłem. Do każdego pojemnika wkładamy odpowiednią ilość knedli. Z ciasta, do którego nam brakło nadzienia formujemy mniejsze knedle, do których możemy dodać świeży, albo suszony szczypiorek. Parzymy 30 minut.

5. Smażenie cebulki
cebula 5 sztuk • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Obieramy cebulę, kroimy i na oleju smażymy na brązowy kolor, ale tak by cebula nie była gorzka. Usmażoną cebulą posypujemy gotowe knedle, możemy je polać kwaśną śmietaną, posypaną świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!