PRZEPISY

Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze

Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze

Smaczne domowe ziemniaczane kulki nadziewane mięsnym farszem.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Przepisy do parowaru,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bazylia1łyżeczka
cebula90gramów
cebula5sztuk
jajka kurze2sztuki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mąka luksusowa pszenna T550280gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
sos sojowy2łyżeczki
sól-
sól1łyżeczka
wieprzowe mięso mielone400gramów
ziemniaki1000gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ziemniaczanego ciasta

ziemniaki 1000 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 280 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól

1.Ciasto ziemniaczane możemy sobie przygotować z gotowego produktu - ciasto ziemniaczane w proszku, do którego dodajemy wodę a po odstaniu go od razu wyrabiamy.
2. Przygotować je sobie możemy również klasycznie z ziemniaków gotowanych w skorupce. Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy, na drobno trzemy, dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto.

2. Mięsny farsz

wieprzowe mięso mielone 400 gramów  cebula 90 gramów  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka  sos sojowy 2 łyżeczki  bazylia 1 łyżeczka

Cebulę na drobno kroimy. Mięso mielone mieszamy z cebulą, sojowym sosem, solą, mieloną czerwoną papryką i bazylią. Dobrze mieszamy.

3. Faszerowanie knedli - kulek

Ziemniaczane ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kostki około 8 x 8 cm. Do każdej wkładamy około 1 pełną łyżeczkę mięsnego farszu i formujemy kuleczki.

4. Parzenie w parowarze

Pojemniki parowaru natłuszczamy na spodzie i po bokach masłem. Do każdego pojemnika wkładamy odpowiednią ilość knedli. Z ciasta, do którego nam brakło nadzienia formujemy mniejsze knedle, do których możemy dodać świeży, albo suszony szczypiorek. Parzymy 30 minut.

5. Smażenie cebulki

cebula 5 sztuk  olej słonecznikowy 50 mililitrów

Obieramy cebulę, kroimy i na oleju smażymy na brązowy kolor, ale tak by cebula nie była gorzka. Usmażoną cebulą posypujemy gotowe knedle, możemy je polać kwaśną śmietaną, posypaną świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie