Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze
![Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000200/img_pl_4x3/miesno-ziemniaczane-knedle-w-parowarze_00180.jpg)
Smaczne domowe ziemniaczane kulki nadziewane mięsnym farszem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Przepisy do parowaru,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bazylia | 1 | łyżeczka | |
cebula | 90 | gramów | |
cebula | 5 | sztuk | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 280 | gramów | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
sos sojowy | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 400 | gramów | |
ziemniaki | 1000 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ziemniaczanego ciasta
ziemniaki 1000 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 280 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól
1.Ciasto ziemniaczane możemy sobie przygotować z gotowego produktu - ciasto ziemniaczane w proszku, do którego dodajemy wodę a po odstaniu go od razu wyrabiamy.
2. Przygotować je sobie możemy również klasycznie z ziemniaków gotowanych w skorupce. Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy, na drobno trzemy, dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000200/small/zemiakove-cesto.jpg)
2. Mięsny farsz
wieprzowe mięso mielone 400 gramów • cebula 90 gramów • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • sól 1 łyżeczka • sos sojowy 2 łyżeczki • bazylia 1 łyżeczka
Cebulę na drobno kroimy. Mięso mielone mieszamy z cebulą, sojowym sosem, solą, mieloną czerwoną papryką i bazylią. Dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000200/small/mäsova-plnka.jpg)
3. Faszerowanie knedli - kulek
Ziemniaczane ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kostki około 8 x 8 cm. Do każdej wkładamy około 1 pełną łyżeczkę mięsnego farszu i formujemy kuleczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000200/small/plnenie-zemiakovych-guliek.jpg)
4. Parzenie w parowarze
Pojemniki parowaru natłuszczamy na spodzie i po bokach masłem. Do każdego pojemnika wkładamy odpowiednią ilość knedli. Z ciasta, do którego nam brakło nadzienia formujemy mniejsze knedle, do których możemy dodać świeży, albo suszony szczypiorek. Parzymy 30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000200/small/parenie-mäsovo-zemiakovych-guliek.jpg)
5. Smażenie cebulki
cebula 5 sztuk • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Obieramy cebulę, kroimy i na oleju smażymy na brązowy kolor, ale tak by cebula nie była gorzka. Usmażoną cebulą posypujemy gotowe knedle, możemy je polać kwaśną śmietaną, posypaną świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!