swiatwemnie.pl

Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze

     

Smaczne domowe ziemniaczane kulki nadziewane mięsnym farszem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

Bazylia1łyżeczka
Cebula90gramów
Cebula5sztuk
Jajka kurze2sztuki
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Mąka luksusowa pszenna t550280gramów
Olej słonecznikowy50mililitrów
Sos sojowy2łyżeczki
Sólg
Sól1łyżeczka
Wieprzowe mięso mielone400gramów
Ziemniaki1000gramów

1. Przygotowanie ziemniaczanego ciasta

ziemniaki 1000 g  mąka luksusowa pszenna T550 280 g  jajka kurze 2 sztuki  sól

1.Ciasto ziemniaczane możemy sobie przygotować z gotowego produktu - ciasto ziemniaczane w proszku, do którego dodajemy wodę a po odstaniu go od razu wyrabiamy.
2. Przygotować je sobie możemy również klasycznie z ziemniaków gotowanych w skorupce. Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy, na drobno trzemy, dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie ziemniaczanego ciasta

2. Mięsny farsz

wieprzowe mięso mielone 400 g  cebula 90 g  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka  sos sojowy 2 łyżeczki  bazylia 1 łyżeczka

Cebulę na drobno kroimy. Mięso mielone mieszamy z cebulą, sojowym sosem, solą, mieloną czerwoną papryką i bazylią. Dobrze mieszamy.

Mięsny farsz

3. Faszerowanie knedli - kulek

Ziemniaczane ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kostki około 8 x 8 cm. Do każdej wkładamy około 1 pełną łyżeczkę mięsnego farszu i formujemy kuleczki.

Faszerowanie knedli - kulek

4. Parzenie w parowarze

Pojemniki parowaru natłuszczamy na spodzie i po bokach masłem. Do każdego pojemnika wkładamy odpowiednią ilość knedli. Z ciasta, do którego nam brakło nadzienia formujemy mniejsze knedle, do których możemy dodać świeży, albo suszony szczypiorek. Parzymy 30 minut.

Parzenie w parowarze

5. Smażenie cebulki

cebula 5 sztuk  olej słonecznikowy 50 ml

Obieramy cebulę, kroimy i na oleju smażymy na brązowy kolor, ale tak by cebula nie była gorzka. Usmażoną cebulą posypujemy gotowe knedle, możemy je polać kwaśną śmietaną, posypaną świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się