swiatwemnie.pl

Kapuściana zapiekanka

     

Delikatna warzywna zapiekanka o smaku sera i boczku. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cebula 150 g  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

kapusta biała 500 g  sól ½ łyżeczki  woda 50 ml

Kapustę też na drobno kroimy, dodajemy ją do cebuli, solimy, podlewamy wodą i 20 minut, często mieszając, dusimy.

3. 

biała podłużna bułka 3 sztuki  nać pietruszki

Podłużne białe bułki kroimy na małe kostki, wkładamy je do głębokiej miski i mieszamy je z pokrojoną natką.

4. 

jajka kurze 3 sztuki  serek wiejski 50 g  ser półtwardy wędzony 100 g  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki  czosnek 2 ząbki

Jajka ubijamy i dodajemy do nich serek wiejski i starty wędzony ser. Dodajemy sól, pieprz, kminek i przeciśnięty czosnek.

5. 

boczek przerośnięty 150 g

Do duszonej kapusty dodajemy na małe kostki pokrojony boczek.

6. 

smalec  bułka tarta

Do miski z bułkami dodajemy ostudzoną kapustę i wszystko mieszamy razem z jajkami i serem. Podłużną formę natłuszczamy smalcem i posypujemy bułką tartą. Przygotowaną masę wkładamy do formy i ugniatamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut.

7. 

Po upieczeniu zapiekankę zostawiamy w formie by częściowo ostygła i ostrożnie ją wyciągamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się