Kapuściana zapiekanka
Delikatna warzywna zapiekanka o smaku sera i boczku. Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,cebula,kapusta biała,ser półtwardy wędzony,boczek przerośnięty,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 3 | sztuki | |
boczek przerośnięty | 150 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kapusta biała | 500 | gramów | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
ser półtwardy wędzony | 100 | gramów | |
serek wiejski | 50 | gramów | |
smalec | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2.
kapusta biała 500 gramów • sól ½ łyżeczki • woda 50 mililitrów
Kapustę też na drobno kroimy, dodajemy ją do cebuli, solimy, podlewamy wodą i 20 minut, często mieszając, dusimy.

3.
biała podłużna bułka 3 sztuki • nać pietruszki
Podłużne białe bułki kroimy na małe kostki, wkładamy je do głębokiej miski i mieszamy je z pokrojoną natką.

4.
jajka kurze 3 sztuki • serek wiejski 50 gramów • ser półtwardy wędzony 100 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki • czosnek 2 ząbki
Jajka ubijamy i dodajemy do nich serek wiejski i starty wędzony ser. Dodajemy sól, pieprz, kminek i przeciśnięty czosnek.


6.
Do miski z bułkami dodajemy ostudzoną kapustę i wszystko mieszamy razem z jajkami i serem. Podłużną formę natłuszczamy smalcem i posypujemy bułką tartą. Przygotowaną masę wkładamy do formy i ugniatamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut.

7.
Po upieczeniu zapiekankę zostawiamy w formie by częściowo ostygła i ostrożnie ją wyciągamy.

Smacznego!