Pieczarkowe roladki z mielonym mięsem

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,szynka schwarcwaldzka,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 ?? | sztuka kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 80 39 | mililitrów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
pieczarki | 100 16 | gramów kcal | |
szynka schwarcwaldzka | 100 225 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
tymianek | 0 ?? | kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 300 780 | gramów kcal |
Przepis
1.
pieczarki 100 gramów • czosnek 2 ząbki • oliwa 2 łyżki • tymianek
Pieczarki myjemy, kroimy na cienkie plasterki. Ząbki czosnku obieramy i również kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni podgrzewamy olej, dodajemy pieczarki oraz czosnek. Szybko smażymy i chwilę dusimy, dopóki woda nie odparuje. Doprawiamy szczyptą tymianku.

2.
mleko półtłuste 1,5% 80 mililitrów • biała podłużna bułka 1 sztuka
Do miski wlewamy mleko. W mleku moczymy kawałki bułki. Bułka nam szybko namoknie w misce z mlekiem.

3.
wieprzowe mięso mielone 300 gramów • sól 1 łyżeczka
Do miski wkładamy wieprzowe mielone mięso, sól , namoczoną bułkę. Wszystko razem dobrze mieszamy ręką.

4.
Dodajemy pieczarki z czosnkiem. Mieszamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki.

5.
szynka schwarcwaldzka 100 gramów
Każdy kotlecik zawijamy w plasterek szynki schwarcwaldzkiej. Następnie wkładamy je do natłuszczonego piekarnika. Pieczemy zakryte w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Na 10 minut piekarnik otwieramy, dzięki temu szynka dopiecze się na chrupiąco. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!