swiatwemnie.pl

Faszerowana papryka gotowana w piekarniku

     

Ulubiony przepis na klasyczną faszerowaną paprykę ugotowaną-upieczoną w piekarniku.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

ryż 150 g  olej słonecznikowy 1 łyżka  sól ½ łyżeczki  woda

Ryż przemywamy pod bieżącą wodą, podsmażamy na oleju, solimy i zalewamy 1 cm pod wierzch gorącą wodą. Gotujemy do miękkości i zostawiamy do wystygnięcia.

2. 

cebula 150 g  olej słonecznikowy 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3. 

wieprzowe mięso mielone 450 g  jajka kurze 2 sztuki  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Do głębokiej miski wkładamy mielone mięso, dodajemy jajka, usmażoną cebulę, sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy wystudzony ryż. Ponownie dobrze mieszamy.

4. 

papryka 600 g

Papryki oczyszczamy z gniazd i nasion i dokładnie myjemy.

5. 

Do papryki wkładamy mięsno-ryżowy farsz.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Końcówki papryk maczamy w mące i układamy je w głębokiej brytfannie.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z reszty mięsnego farszu wyrabiamy kulki, obtaczamy w mące i dodajemy do papryki.

8. 

przecier pomidorowy 1 litr  woda 1 litr  mąka chlebowa pszenna T750 20 g  cukier kryształ 30 g  sól ½ łyżeczki

W przecierze i wodzie wymieszamy mąkę, cukier i sól.

9. 

Przecierem zalewamy paprykę w brytfannie, zakrywamy i dajemy piec na 45 minut do piekarnika.

10. 

Faszerowaną paprykę możemy podawać z knedlem albo z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się