PRZEPISY

Marchewkowe risotto

Marchewkowe risotto

Proste i smaczne danie z kilku prostych składników o delikatnie kremowej konsystencji doprawione słono-kwaśnymi kaparami. Zamiast kapar można użyć na przykład zielone oliwki, albo na drobno pokrojone kiszone ogórki.

przepis,fotoprzepis,marchew,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy

Rizotto

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białe wino100mililitrów
cebula150gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kapary2łyżeczki
marchew300gramów
olej do smażenia4łyżki
papryka100gramów
ryż okrągłoziarnisty500gramów
ser Parmezan150gramów
sól½łyżeczki
woda750mililitrów

 

Przepis

1. 

olej do smażenia 4 łyżki  cebula 150 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

marchew 300 gramów

Obieramy i myjemy marchewkę. Kroimy na małe kostki.

3. 

Marchewkę dodajemy do patelni i dalej smażymy, często mieszając, około dwie minuty.

4. 

ryż okrągłoziarnisty 500 gramów

Dodajemy w zimnej wodzie przepłukany ryż.

5. 

białe wino 100 mililitrów

Podlewamy winem i dusimy pod pokrywką.

6. 

papryka 100 gramów

Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobno.

7. 

woda 750 mililitrów  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Ryż podlewamy wodą i dodajemy paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem, dopóki ryż nie wsiąknie większość wody.

8. 

ser Parmezan 150 gramów

Dodajemy starty ser i dobrze mieszamy.

9. 

kapary 2 łyżeczki

Doprawiamy kaparami.

10. 

Dusimy aż do miękkości ryżu i średnio kremowej konsystencji. Ewentualnie dolewamy wodę, albo również doprawiamy solą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się