Marchewkowe risotto
Proste i smaczne danie z kilku prostych składników o delikatnie kremowej konsystencji doprawione słono-kwaśnymi kaparami. Zamiast kapar można użyć na przykład zielone oliwki, albo na drobno pokrojone kiszone ogórki.
przepis,fotoprzepis,marchew,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,Bezglutenowe
Rizotto
Składniki
Składniki
białe wino | 100 | mililitrów | |
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
kapary | 2 | łyżeczki | |
marchew | 300 | gramów | |
olej do smażenia | 4 | łyżki | |
papryka | 100 | gramów | |
ryż okrągłoziarnisty | 500 | gramów | |
ser Parmezan | 150 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 750 | mililitrów |
Przepis
1.
olej do smażenia 4 łyżki • cebula 150 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.


3.
Marchewkę dodajemy do patelni i dalej smażymy, często mieszając, około dwie minuty.




7.
woda 750 mililitrów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Ryż podlewamy wodą i dodajemy paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem, dopóki ryż nie wsiąknie większość wody.



10.
Dusimy aż do miękkości ryżu i średnio kremowej konsystencji. Ewentualnie dolewamy wodę, albo również doprawiamy solą.

Smacznego!