swiatwemnie.pl

Pieczarkowe risotto

     

Prosty, lekki, bezmięsny obiad albo kolacja. Przy podawaniu risotto posypujemy tartym serem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Marchew150gramów
Oliwa30mililitrów
Pieczarki500gramów
Ryż okrągłoziarnisty300gramów
Sól1łyżeczka
Woda350mililitrów

1. 

cebula 150 g  oliwa 30 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

marchew 150 g

Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy do cebuli i smażymy.

3. 

pieczarki 500 g

Pieczarki myjemy, kroimy, dodajemy do cebuli z marchewką i 5 minut razem szklimy.

4. 

ryż okrągłoziarnisty 300 g  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dosypujemy umyty, odcedzony ryż, dodajemy sól i pieprz.

5. 

woda 350 ml

Zalewamy wrzącą wodą i mieszamy.

6. 

Dusimy pod pokrywką często mieszając około 25 minut. Według potrzeby możemy dolać jeszcze troszkę wody.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się