swiatwemnie.pl

Pieczarkowe risotto

    

Prosty, lekki, bezmięsny obiad albo kolacja. Przy podawaniu risotto posypujemy tartym serem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
marchew150gramów
oliwa30mililitrów
pieczarki500gramów
ryż okrągłoziarnisty300gramów
sól1łyżeczka
woda350mililitrów

1. 

cebula 150 gramów  oliwa 30 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

marchew 150 gramów

Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy do cebuli i smażymy.

3. 

pieczarki 500 gramów

Pieczarki myjemy, kroimy, dodajemy do cebuli z marchewką i 5 minut razem szklimy.

4. 

ryż okrągłoziarnisty 300 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dosypujemy umyty, odcedzony ryż, dodajemy sól i pieprz.

5. 

woda 350 mililitrów

Zalewamy wrzącą wodą i mieszamy.

6. 

Dusimy pod pokrywką często mieszając około 25 minut. Według potrzeby możemy dolać jeszcze troszkę wody.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się