swiatwemnie.pl

Duszony ryż

     

Duszony okrągło ziarnisty ryż podczas gotowania uwalnia z ziaren skrobię i po ugotowaniu jest lekko klejący. Jest podstawą farszów ryżowych, ciast ryżowych, odpowiedni do risotta oraz innych dań, ale zwyczajnie jest dobry jako normalny dodatek.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

Olej słonecznikowy4łyżki
Ryż okrągłoziarnisty400gramów
Sól1łyżeczka
Woda600mililitrów

1. 

ryż okrągłoziarnisty 400 g  olej słonecznikowy 4 łyżki  sól 1 łyżeczka

Ryż sypiemy na sitko a następnie pod bieżącą wodą dobrze przepłukujemy. Zostawiamy do odcieczenia. Do garnka z podwójnym dnem, najlepiej z dnem do sandwichów, nalewamy olej, podgrzewamy go a ryż na nim smażymy na złoty kolor. Dodajemy sól...

2. 

woda 600 ml

...i ryż zalewamy gorącą wodą około 1,5 cm nad jego brzeg. Mieszamy, przykrywamy pokrywką która ma dziurkę do upuszczania nadmiaru pary. Dusimy 8 minut, następnie ryż odkrywamy, mieszamy i ponownie przykrywamy, czekamy minutę i wyłączamy ogień.

3. 

W parze i w nagromadzonym cieple które się nagromadziło na dnie w garnku ryż dogotuje się na miękko.

4. 

Przed podaniem jeszcze lekko mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się