Duszony ryż

Duszony okrągło ziarnisty ryż podczas gotowania uwalnia z ziaren skrobię i po ugotowaniu jest lekko klejący. Jest podstawą farszów ryżowych, ciast ryżowych, odpowiedni do risotta oraz innych dań, ale zwyczajnie jest dobry jako normalny dodatek.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,Ryż,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Ryż
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
267 g
Energia porcji
480 kcal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
olej słonecznikowy | 4 540 | łyżki kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 400 1380 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 600 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 400 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki • sól 1 łyżeczka
Ryż sypiemy na sitko a następnie pod bieżącą wodą dobrze przepłukujemy. Zostawiamy do odcieczenia. Do garnka z podwójnym dnem, najlepiej z dnem do sandwichów, nalewamy olej, podgrzewamy go a ryż na nim smażymy na złoty kolor. Dodajemy sól...

2.
woda 600 mililitrów
...i ryż zalewamy gorącą wodą około 1,5 cm nad jego brzeg. Mieszamy, przykrywamy pokrywką która ma dziurkę do upuszczania nadmiaru pary. Dusimy 8 minut, następnie ryż odkrywamy, mieszamy i ponownie przykrywamy, czekamy minutę i wyłączamy ogień.

3.
W parze i w nagromadzonym cieple które się nagromadziło na dnie w garnku ryż dogotuje się na miękko.

4.
Przed podaniem jeszcze lekko mieszamy.

Smacznego!