swiatwemnie.pl

Groszkowe risotto

    

Smaczne kremowe risotto z groszkiem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

cebula200gramów
groszek200gramów
kostka warzywna20gramów
masło50gramów
oliwa2łyżki
ryż okrągłoziarnisty250gramów
ser Parmezan50gramów
woda1litr

1. 

oliwa 2 łyżki  cebula 200 gramów  ryż okrągłoziarnisty 250 gramów

Jedną średniej wielkości cebulę kroimy w drobne kawałki, szklimy ją na oleju. Dodajemy szklankę ryżu i smażymy jeszcze przez około dwie minuty. Zalewamy kieliszkiem białego wina.

2. 

woda 1 litr  kostka warzywna 20 gramów  groszek 200 gramów

Gdy wino odparuje, dodajemy dwie szklanki wody i dwie kostki warzywne (zamiast bulionu idealnym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie rosołu). Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy groszek (może być mrożony). Dodajemy wodę według potrzeby i gotujemy do momentu aż ryż będzie gotowy.

3. 

ser Parmezan 50 gramów  masło 50 gramów

Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się