Groszkowe risotto

Smaczne kremowe risotto z groszkiem.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,groszek,ser Parmezan,Rizotto,Kuchnia włoska,Bezglutenowe
Rizotto
Kuchnia włoska
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
900 g
Energia porcji
991 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
groszek | 200 152 | gramów kcal | |
kostka warzywna | 20 52 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 250 863 | gramów kcal | |
ser Parmezan | 50 196 | gramów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal |
Przepis
1.
oliwa 2 łyżki • cebula 200 gramów • ryż okrągłoziarnisty 250 gramów
Jedną średniej wielkości cebulę kroimy w drobne kawałki, szklimy ją na oleju. Dodajemy szklankę ryżu i smażymy jeszcze przez około dwie minuty. Zalewamy kieliszkiem białego wina.

2.
woda 1 litr • kostka warzywna 20 gramów • groszek 200 gramów
Gdy wino odparuje, dodajemy dwie szklanki wody i dwie kostki warzywne (zamiast bulionu idealnym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie rosołu). Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy groszek (może być mrożony). Dodajemy wodę według potrzeby i gotujemy do momentu aż ryż będzie gotowy.

3.
ser Parmezan 50 gramów • masło 50 gramów
Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!