swiatwemnie.pl

Groszkowe risotto

     

Smaczne kremowe risotto z groszkiem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

nízka

 

 

 
 
Cebula200gramów
Groszek200gramów
Kostka warzywna20gramów
Masło50gramów
Oliwa2łyżki
Ryż okrągłoziarnisty250gramów
Ser parmezan50gramów
Woda1litr

1. 

oliwa 2 łyżki  cebula 200 g  ryż okrągłoziarnisty 250 g

Jedną średniej wielkości cebulę kroimy w drobne kawałki, szklimy ją na oleju. Dodajemy szklankę ryżu i smażymy jeszcze przez około dwie minuty. Zalewamy kieliszkiem białego wina.

2. 

woda 1 litr  kostka warzywna 20 g  groszek 200 g

Gdy wino odparuje, dodajemy dwie szklanki wody i dwie kostki warzywne (zamiast bulionu idealnym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie rosołu). Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy groszek (może być mrożony). Dodajemy wodę według potrzeby i gotujemy do momentu aż ryż będzie gotowy.

3. 

ser Parmezan 50 g  masło 50 g

Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się