swiatwemnie.pl

Warzywne risotto

     

Prosty przepis na przysmak dobry również dla wegetarian.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Cebula300gramów
Kostka warzywna30gramów
Kukurydza200gramów
Marchew200gramów
Masło100gramów
Oliwa4łyżki
Ryż okrągłoziarnisty500gramów
Ser parmezan100gramów
Woda1.5litra

1. 

oliwa 4 łyżki  cebula 300 g

Na drobno kroimy dwie średniej wielkości cebule i smażymy je na złoty kolor na oliwie z oliwek.

2. 

ryż okrągłoziarnisty 500 g

Dodajemy dwie szklanki ryżu i smażymy jeszcze około dwie minuty na przeźroczysto.

3. 

woda 1.5 litra  kostka warzywna 30 g  kukurydza 200 g  marchew 200 g

Dodajemy około pół litra wody i dwie kostki warzywne (w idealnym przypadku użyjemy rosołu zamiast kostek), kukurydzę i marchewki. Na bieżąco dodajemy wodę według potrzeby i gotujemy aż ryż się ugotuje.

4. 

ser Parmezan 100 g  masło 100 g

Dodajemy starty parmezan i kawałek masła. Mieszamy aż do jego roztopienia i wytworzenia kremowej konsystencji.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się