swiatwemnie.pl

Szparagowe risotto

    

Według tego oto przepisu przygotujecie sobie doskonałe kremowe risotto z zielonej szparagi.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

bulion warzywny1litr
cebula100gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
masło50gramów
olej rzepakowy2łyżki
ryż okrągłoziarnisty200gramów
ser Grana Padano100gramów
szparagi zielone400gramów
sól1łyżeczka
wino białe wytrawne100mililitrów
woda1litr

1. 

szparagi zielone 400 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 1 litr

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy je 4 minuty we wrzącej osolonej wodzie.

2. 

Po ugotowaniu szparagom ucinamy czubki. Te później użyjemy do dekoracji podczas podawania.

3. 

Resztę szparag kroimy na mniejsze kawałki.

4. 

olej rzepakowy 2 łyżki  cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

5. 

ryż okrągłoziarnisty 200 gramów  wino białe wytrawne 100 mililitrów  bulion warzywny 1 litr  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Dodajemy ryż i smażymy jeszcze około dwie minuty,aż zacznie robić się przeźroczysty. Zalewamy szklanką białego wina.

6. 

Kontynuujemy gotowanie i mieszanie. Stopniowym dolewaniem wywaru utrzymujemy rzadszą konsystencję, aż się ryż nie ugotuje.

7. 

masło 50 gramów  ser Grana Padano 100 gramów

Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

8. 

Dodajemy przygotowane ugotowane kawałki szparag, mieszamy, minutkę razem gotujemy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się