Szparagowe risotto

Według tego oto przepisu przygotujecie sobie doskonałe kremowe risotto z zielonej szparagi.
przepis,fotoprzepis,szparagi zielone,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,,Bezglutenowe
Rizotto
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
748 g
Energia porcji
534 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
bulion warzywny | 1 200 | litr kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 2 270 | łyżki kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 200 690 | gramów kcal | |
ser Grana Padano | 100 417 | gramów kcal | |
szparagi zielone | 400 60 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
wino białe wytrawne | 100 82 | mililitrów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal |
Przepis
1.
szparagi zielone 400 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 1 litr
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy je 4 minuty we wrzącej osolonej wodzie.

2.
Po ugotowaniu szparagom ucinamy czubki. Te później użyjemy do dekoracji podczas podawania.

3.
Resztę szparag kroimy na mniejsze kawałki.


5.
ryż okrągłoziarnisty 200 gramów • wino białe wytrawne 100 mililitrów • bulion warzywny 1 litr • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy ryż i smażymy jeszcze około dwie minuty,aż zacznie robić się przeźroczysty. Zalewamy szklanką białego wina.

6.
Kontynuujemy gotowanie i mieszanie. Stopniowym dolewaniem wywaru utrzymujemy rzadszą konsystencję, aż się ryż nie ugotuje.
7.
masło 50 gramów • ser Grana Padano 100 gramów
Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

8.
Dodajemy przygotowane ugotowane kawałki szparag, mieszamy, minutkę razem gotujemy i możemy podawać.

Smacznego!