PRZEPISY

Szparagowe risotto

Szparagowe risotto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Według tego oto przepisu przygotujecie sobie doskonałe kremowe risotto z zielonej szparagi.

przepis,fotoprzepis,szparagi zielone,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,,Bezglutenowe

Rizotto

Pichcił

Ilość porcji

4

Masa porcji

748 g

Energia porcji

534 kcal

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bulion warzywny

1

200

litr

kcal

cebula

100

44

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

masło

50

367

gramów

kcal

olej rzepakowy

2

270

łyżki

kcal

ryż okrągłoziarnisty

200

690

gramów

kcal

ser Grana Padano

100

417

gramów

kcal

szparagi zielone

400

60

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

wino białe wytrawne

100

82

mililitrów

kcal

woda

1

0

litr

kcal

 

Przepis

1. 

szparagi zielone 400 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 1 litr

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy je 4 minuty we wrzącej osolonej wodzie.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce....

2. 

Po ugotowaniu szparagom ucinamy czubki. Te później użyjemy do dekoracji podczas podawania.

Po ugotowaniu szparagom ucinamy czubki. Te...

3. 

Resztę szparag kroimy na mniejsze kawałki.

Resztę szparag kroimy na mniejsze kawałki....

4. 

olej rzepakowy 2 łyżki  cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na...

5. 

ryż okrągłoziarnisty 200 gramów  wino białe wytrawne 100 mililitrów  bulion warzywny 1 litr  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Dodajemy ryż i smażymy jeszcze około dwie minuty,aż zacznie robić się przeźroczysty. Zalewamy szklanką białego wina.

Dodajemy ryż i smażymy jeszcze około dwie...

6. 

Kontynuujemy gotowanie i mieszanie. Stopniowym dolewaniem wywaru utrzymujemy rzadszą konsystencję, aż się ryż nie ugotuje.

7. 

masło 50 gramów  ser Grana Padano 100 gramów

Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do...

8. 

Dodajemy przygotowane ugotowane kawałki szparag, mieszamy, minutkę razem gotujemy i możemy podawać.

Dodajemy przygotowane ugotowane kawałki szparag,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się