Szparagowe risotto
Według tego oto przepisu przygotujecie sobie doskonałe kremowe risotto z zielonej szparagi.
przepis,fotoprzepis,szparagi zielone,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,,Bezglutenowe
Rizotto
Składniki
Składniki
bulion warzywny | 1 | litr | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
masło | 50 | gramów | |
olej rzepakowy | 2 | łyżki | |
ryż okrągłoziarnisty | 200 | gramów | |
ser Grana Padano | 100 | gramów | |
szparagi zielone | 400 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wino białe wytrawne | 100 | mililitrów | |
woda | 1 | litr |
Przepis
1.
szparagi zielone 400 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 1 litr
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy je 4 minuty we wrzącej osolonej wodzie.
2.
Po ugotowaniu szparagom ucinamy czubki. Te później użyjemy do dekoracji podczas podawania.
3.
Resztę szparag kroimy na mniejsze kawałki.
5.
ryż okrągłoziarnisty 200 gramów • wino białe wytrawne 100 mililitrów • bulion warzywny 1 litr • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy ryż i smażymy jeszcze około dwie minuty,aż zacznie robić się przeźroczysty. Zalewamy szklanką białego wina.
6.
Kontynuujemy gotowanie i mieszanie. Stopniowym dolewaniem wywaru utrzymujemy rzadszą konsystencję, aż się ryż nie ugotuje.
7.
masło 50 gramów • ser Grana Padano 100 gramów
Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.
8.
Dodajemy przygotowane ugotowane kawałki szparag, mieszamy, minutkę razem gotujemy i możemy podawać.
Smacznego!