swiatwemnie.pl

Szparagowe risotto

     

Według tego oto przepisu przygotujecie sobie doskonałe kremowe risotto z zielonej szparagi.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 
Bulion warzywny1litr
Cebula100gramów
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Masło50gramów
Olej rzepakowy2łyżki
Ryż okrągłoziarnisty200gramów
Ser grana padano100gramów
Szparagi zielone400gramów
Sól1łyżeczka
Wino białe wytrawne100mililitrów
Woda1litr

1. 

szparagi zielone 400 g  sól 1 łyżeczka  woda 1 litr

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy je 4 minuty we wrzącej osolonej wodzie.

2. 

Po ugotowaniu szparagom ucinamy czubki. Te później użyjemy do dekoracji podczas podawania.

3. 

Resztę szparag kroimy na mniejsze kawałki.

4. 

olej rzepakowy 2 łyżki  cebula 100 g

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

5. 

ryż okrągłoziarnisty 200 g  wino białe wytrawne 100 ml  bulion warzywny 1 litr  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Dodajemy ryż i smażymy jeszcze około dwie minuty,aż zacznie robić się przeźroczysty. Zalewamy szklanką białego wina.

6. 

Kontynuujemy gotowanie i mieszanie. Stopniowym dolewaniem wywaru utrzymujemy rzadszą konsystencję, aż się ryż nie ugotuje.

7. 

masło 50 g  ser Grana Padano 100 g

Dodajemy starty ser i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

8. 

Dodajemy przygotowane ugotowane kawałki szparag, mieszamy, minutkę razem gotujemy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się