swiatwemnie.pl

Szafranowe risotto

    

Kremowy przysmak o delikatnym smaku, znany jako Risotto alla Milanese.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

cebula200gramów
masło150gramów
ryż okrągłoziarnisty500gramów
ser Parmezan100gramów
szafran-
wino białe wytrawne1decylitr
wołowy wywar1litr

1. 

cebula 200 gramów  masło 50 gramów

Jedną średniej wielkości cebulę kroimy na drobne kawałki, szklimy ją na małej ilości masła.

2. 

ryż okrągłoziarnisty 500 gramów

Dodajemy dwie filiżanki ryżu i smażymy jeszcze przez około dwie minuty.

3. 

szafran  wino białe wytrawne 1 decylitr  wołowy wywar 1 litr

Dodajemy kieliszek białego wytrawnego wina i szczyptę szafranu. Gdy wino odparuje, dolewamy wywar wołowy i gotujemy dopóki ryż się nie ugotuje.

4. 

ser Parmezan 100 gramów  masło 100 gramów

Dodajemy starty parmezan i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się