Szafranowe risotto
Kremowy przysmak o delikatnym smaku, znany jako Risotto alla Milanese.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,szafran,ser Parmezan,Rizotto,Kuchnia włoska,Bezglutenowe
Rizotto
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
ryż okrągłoziarnisty | 500 | gramów | |
ser Parmezan | 100 | gramów | |
szafran | - | ||
wino białe wytrawne | 1 | decylitr | |
wołowy wywar | 1 | litr |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • masło 50 gramów
Jedną średniej wielkości cebulę kroimy na drobne kawałki, szklimy ją na małej ilości masła.

2.
ryż okrągłoziarnisty 500 gramów
Dodajemy dwie filiżanki ryżu i smażymy jeszcze przez około dwie minuty.

3.
szafran • wino białe wytrawne 1 decylitr • wołowy wywar 1 litr
Dodajemy kieliszek białego wytrawnego wina i szczyptę szafranu. Gdy wino odparuje, dolewamy wywar wołowy i gotujemy dopóki ryż się nie ugotuje.

4.
ser Parmezan 100 gramów • masło 100 gramów
Dodajemy starty parmezan i kawałek masła. Mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!