swiatwemnie.pl

Makówki - makiełki

     

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mleko tłuste 3,5% 100 ml  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  cukier kryształ 2 łyżeczki  świeże drożdże 15 g

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 g  masło 40 g  żółtko jajka 1 sztuka  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło i żółtko. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

3. 

Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części.

5. 

Każdą część ciasta formujemy na wałeczek o średnicy max. 2 cm. Każdy wałeczek kroimy na 1,5-2 cm wielkości kawałki.

6. 

Kawałki możemy upiec tak jak je pokroiliśmy. Ale najlepiej jest z każdego kawałki wytworzyć kuleczkę, w dłoniach delikatnie posmarowanych olejem.

7. 

Kuleczki układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, w dostatecznym odstępie od siebie.

8. 

Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

Odstawiamy do ostudzenia. Makiełki są miękkie, z czasem mogą wszak delikatnie stwardnieć. Jeśli chcemy je przechowywać przez kilka dni, wkładamy je do woreczka śniadaniowego i owijamy w płócienną ściereczkę kuchenną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się