Makówki - makiełki

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,masło,żółtko jajka,Słodkie dania,Kuchnia słowacka,Boże Narodzenie
Słodkie dania
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 41 | łyżeczki kcal | |
masło | 40 294 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 712 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
świeże drożdże | 15 16 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • cukier kryształ 2 łyżeczki • świeże drożdże 15 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • masło 40 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło i żółtko. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

3.
Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.


5.
Każdą część ciasta formujemy na wałeczek o średnicy max. 2 cm. Każdy wałeczek kroimy na 1,5-2 cm wielkości kawałki.

6.
Kawałki możemy upiec tak jak je pokroiliśmy. Ale najlepiej jest z każdego kawałki wytworzyć kuleczkę, w dłoniach delikatnie posmarowanych olejem.

7.
Kuleczki układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, w dostatecznym odstępie od siebie.

8.
Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C.

9.
Odstawiamy do ostudzenia. Makiełki są miękkie, z czasem mogą wszak delikatnie stwardnieć. Jeśli chcemy je przechowywać przez kilka dni, wkładamy je do woreczka śniadaniowego i owijamy w płócienną ściereczkę kuchenną.

Smacznego!