PRZEPISY

Makówki - makiełki

Makówki - makiełki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,masło,żółtko jajka,Słodkie dania,Kuchnia słowacka,Boże Narodzenie

Słodkie dania

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

2

41

łyżeczki

kcal

masło

40

294

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

100

64

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

1

18

łyżeczka

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

200

712

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

świeże drożdże

15

16

gramów

kcal

żółtko jajka

1

57

sztuka

kcal

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  cukier kryształ 2 łyżeczki  świeże drożdże 15 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy...

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  masło 40 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło i żółtko. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę...

3. 

Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do...

4. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części.

Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i...

5. 

Każdą część ciasta formujemy na wałeczek o średnicy max. 2 cm. Każdy wałeczek kroimy na 1,5-2 cm wielkości kawałki.

Każdą część ciasta formujemy na wałeczek o...

6. 

Kawałki możemy upiec tak jak je pokroiliśmy. Ale najlepiej jest z każdego kawałki wytworzyć kuleczkę, w dłoniach delikatnie posmarowanych olejem.

Kawałki możemy upiec tak jak je pokroiliśmy....

7. 

Kuleczki układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, w dostatecznym odstępie od siebie.

Kuleczki układamy na blachę, wyłożoną...

8. 

Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C....

9. 

Odstawiamy do ostudzenia. Makiełki są miękkie, z czasem mogą wszak delikatnie stwardnieć. Jeśli chcemy je przechowywać przez kilka dni, wkładamy je do woreczka śniadaniowego i owijamy w płócienną ściereczkę kuchenną.

Odstawiamy do ostudzenia. Makiełki są miękkie,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się