Syrop z mniszka lekarskiego (miód)

Syrop z mniszka lekarskiego używamy nie tylko do herbaty podczas choroby,ale możemy go używać jako słodzik przy przygotowywaniu ciast i ciasteczek.Mimo iż po ugotowaniu w syropie zostaje mała ilość leczniczych substancji,syrop pomaga przy wielu chorobach.
przepis,fotoprzepis,mniszek lekarski,Syropy i herbaty,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Syropy i herbaty
Kategorie
Syropy i herbaty › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Mniszek Lekarski ›Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 2 7920 | kilogramów kcal | |
cytryna | 250 118 | gramów kcal | |
mniszek lekarski | 500 225 | gramów kcal | |
woda | 2 0 | kcal |
Przepis
1.
mniszek lekarski 500 gramów • woda 2 L • cytryna 250 gramów
Podczas słonecznego dnia zbieramy około 600 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego. Kwiaty zbieramy w przyrodzie, na czystych łąkach, albo w ogródkach gdzie nie chodzą domowe zwierzęta i oczywiście z daleka od dróg. Odstawiamy je na około 2 godziny rozsypane na białym prześcieradle, aby z nich wyszły ewentualne robaczki. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy umyte, pokrojone bio cytryny, doprowadzamy do wrzenia i 15 minut gotujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny do nasiąknięcia.

2.
Nasiąknięte kwiaty przecedzamy i wyciskamy. Doprowadzamy do wrzenia.


4.
Gorący syrop nalewamy do butelek, ...

5.
... albo większych słoiczków, obracamy do góry dnem aby dobrze chwyciły zakrętki i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej syrop (miód) przechowywać w lodówce. Podczas ostudzania odpowiednio zgęstnieje, ale nie tak jak prawdziwy pszczeli miód. Z wymienionej ilości składników uzyskamy około 2 litry tego smacznego zdrowego słodziutkiego syropu.

Smacznego!