swiatwemnie.pl

Ciasto budyniowe ze śmietaną

    

Świeże i soczyste ciasto z kruchego marmurkowego biszkoptu z budyniem malinowym i polewą z kwaśnej śmietany. Do przygotowania ciasta, możemy sobie wybrać budyń o dowolnym smaku.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

budyń malinowy 70 gramów  mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów  cukier kryształ 4 łyżki

W odrobinie zimnego mleka mieszamy budyń malinowy z cukrem, resztę mleka zagotowujemy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszany w mleku proszek i gotujemy budyń.

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier waniliowy 12 gramów  cukier kryształ 220 gramów  woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Żółtka mieszamy z kryształowym cukrem i z cukrem waniliowym, dodajemy wodę i olej.

3. 

białko jajka 5 sztuk  sól

Z białek z odrobiną soli ubijamy gęstą pianę.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów

Roztrzepane żółtka ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek.

5. 

kakao proszek 1.5 łyżki

1/3 ciasta odlewamy i mieszamy z kakao.

6. 

Na głęboką natłuszczoną i posypaną mąką blachę (około 30x40cm) nalewamy jasną część ciasta, a następnie nalewamy kakaową część zygzakiem.

7. 

Za pomocą łyżki "porozrzucamy" na cieście ugotowany budyń.

8. 

Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 minut. Za pomocą ukłucia wykałaczką dowiemy się, czy ciasto jest już upieczone (jeżeli ciasto klei się na koniec wykałaczki, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe).

9. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 mililitrów  cukier waniliowy 24 gramów  cukier puder 4 łyżki

Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło. Gdy będzie stygło, mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

10. 

czekolada

Na ostygnięte ciasto rozsmarowujemy śmietanę, a po wygładzeniu powierzchni, robimy na niej ozdobne rysy za pomocą widelca. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się