PRZEPISY

Ciasto budyniowe ze śmietaną

Ciasto budyniowe ze śmietaną

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Świeże i soczyste ciasto z kruchego marmurkowego biszkoptu z budyniem malinowym i polewą z kwaśnej śmietany. Do przygotowania ciasta, możemy sobie wybrać budyń o dowolnym smaku.

przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),budyń malinowy,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

Składniki

Składniki

białko jajka

5

85

sztuk

kcal

budyń malinowy

70

65

gramów

kcal

cukier kryształ

220

885

gramów

kcal

cukier kryształ

4

242

łyżki

kcal

cukier puder

4

156

łyżki

kcal

cukier waniliowy

36

130

gramów

kcal

czekolada

0

??

kcal

kakao proszek

1.5

46

łyżki

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

600

960

mililitrów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

700

337

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

250

868

gramów

kcal

olej słonecznikowy

100

899

mililitrów

kcal

proszek do pieczenia

12

9

gramów

kcal

sól

0

??

kcal

woda

100

0

mililitrów

kcal

żółtko jajka

5

285

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

budyń malinowy 70 gramów  mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów  cukier kryształ 4 łyżki

W odrobinie zimnego mleka mieszamy budyń malinowy z cukrem, resztę mleka zagotowujemy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszany w mleku proszek i gotujemy budyń.

W odrobinie zimnego mleka mieszamy budyń malinowy...

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier waniliowy 12 gramów  cukier kryształ 220 gramów  woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Żółtka mieszamy z kryształowym cukrem i z cukrem waniliowym, dodajemy wodę i olej.

Żółtka mieszamy z kryształowym cukrem i z...

3. 

białko jajka 5 sztuk  sól

Z białek z odrobiną soli ubijamy gęstą pianę.

Z białek z odrobiną soli ubijamy gęstą pianę....

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów

Roztrzepane żółtka ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek.

Roztrzepane żółtka ostrożnie mieszamy z...

5. 

kakao proszek 1.5 łyżki

1/3 ciasta odlewamy i mieszamy z kakao.

1/3 ciasta odlewamy i mieszamy z kakao....

6. 

Na głęboką natłuszczoną i posypaną mąką blachę (około 30x40cm) nalewamy jasną część ciasta, a następnie nalewamy kakaową część zygzakiem.

Na głęboką natłuszczoną i posypaną mąką...

7. 

Za pomocą łyżki "porozrzucamy" na cieście ugotowany budyń.

Za pomocą łyżki porozrzucamy na cieście...

8. 

Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 minut. Za pomocą ukłucia wykałaczką dowiemy się, czy ciasto jest już upieczone (jeżeli ciasto klei się na koniec wykałaczki, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe).

Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30...

9. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 mililitrów  cukier waniliowy 24 gramów  cukier puder 4 łyżki

Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło. Gdy będzie stygło, mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło. Gdy...

10. 

czekolada

Na ostygnięte ciasto rozsmarowujemy śmietanę, a po wygładzeniu powierzchni, robimy na niej ozdobne rysy za pomocą widelca. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Na ostygnięte ciasto rozsmarowujemy śmietanę, a...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się