Ciasto budyniowe ze śmietaną

Świeże i soczyste ciasto z kruchego marmurkowego biszkoptu z budyniem malinowym i polewą z kwaśnej śmietany. Do przygotowania ciasta, możemy sobie wybrać budyń o dowolnym smaku.
przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),budyń malinowy,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
budyń malinowy | 70 65 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 220 885 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 4 242 | łyżki kcal | |
cukier puder | 4 156 | łyżki kcal | |
cukier waniliowy | 36 130 | gramów kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
kakao proszek | 1.5 46 | łyżki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 600 960 | mililitrów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 700 337 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
proszek do pieczenia | 12 9 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1.
budyń malinowy 70 gramów • mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów • cukier kryształ 4 łyżki
W odrobinie zimnego mleka mieszamy budyń malinowy z cukrem, resztę mleka zagotowujemy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszany w mleku proszek i gotujemy budyń.

2.
żółtko jajka 5 sztuk • cukier waniliowy 12 gramów • cukier kryształ 220 gramów • woda 100 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów
Żółtka mieszamy z kryształowym cukrem i z cukrem waniliowym, dodajemy wodę i olej.


4.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów
Roztrzepane żółtka ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek.


6.
Na głęboką natłuszczoną i posypaną mąką blachę (około 30x40cm) nalewamy jasną część ciasta, a następnie nalewamy kakaową część zygzakiem.

7.
Za pomocą łyżki "porozrzucamy" na cieście ugotowany budyń.

8.
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 minut. Za pomocą ukłucia wykałaczką dowiemy się, czy ciasto jest już upieczone (jeżeli ciasto klei się na koniec wykałaczki, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe).

9.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 mililitrów • cukier waniliowy 24 gramów • cukier puder 4 łyżki
Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło. Gdy będzie stygło, mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

10.
Na ostygnięte ciasto rozsmarowujemy śmietanę, a po wygładzeniu powierzchni, robimy na niej ozdobne rysy za pomocą widelca. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!