Ciasto budyniowe ze śmietaną
![Ciasto budyniowe ze śmietaną](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000971/img_pl_4x3/ciasto-budyniowe-ze-smietana_00180.jpg)
Świeże i soczyste ciasto z kruchego marmurkowego biszkoptu z budyniem malinowym i polewą z kwaśnej śmietany. Do przygotowania ciasta, możemy sobie wybrać budyń o dowolnym smaku.
przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),budyń malinowy,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń malinowy | 70 | gramów | |
cukier kryształ | 220 | gramów | |
cukier kryształ | 4 | łyżki | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
cukier waniliowy | 36 | gramów | |
czekolada | - | ||
kakao proszek | 1.5 | łyżki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 600 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | 700 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
budyń malinowy 70 gramów • mleko półtłuste 1,5% 700 mililitrów • cukier kryształ 4 łyżki
W odrobinie zimnego mleka mieszamy budyń malinowy z cukrem, resztę mleka zagotowujemy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszany w mleku proszek i gotujemy budyń.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7788.jpg)
2.
żółtko jajka 5 sztuk • cukier waniliowy 12 gramów • cukier kryształ 220 gramów • woda 100 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów
Żółtka mieszamy z kryształowym cukrem i z cukrem waniliowym, dodajemy wodę i olej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7789.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7790.jpg)
4.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów
Roztrzepane żółtka ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7792.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7793.jpg)
6.
Na głęboką natłuszczoną i posypaną mąką blachę (około 30x40cm) nalewamy jasną część ciasta, a następnie nalewamy kakaową część zygzakiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7795.jpg)
7.
Za pomocą łyżki "porozrzucamy" na cieście ugotowany budyń.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7798.jpg)
8.
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 minut. Za pomocą ukłucia wykałaczką dowiemy się, czy ciasto jest już upieczone (jeżeli ciasto klei się na koniec wykałaczki, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7800.jpg)
9.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 600 mililitrów • cukier waniliowy 24 gramów • cukier puder 4 łyżki
Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło. Gdy będzie stygło, mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7802.jpg)
10.
Na ostygnięte ciasto rozsmarowujemy śmietanę, a po wygładzeniu powierzchni, robimy na niej ozdobne rysy za pomocą widelca. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000971/small/IMG_7804.jpg)
Smacznego!