Kapuściane ciasto

Ciasto z drożdżowego ciasta nadziewane słodką świeżą kapustą.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 200 776 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kapusta biała | 1 290 | kilogram kcal | |
masło | 140 1028 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 712 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 400 1396 | gramów kcal | |
rodzynki | 100 284 | gramów kcal | |
skórka z cytryny | ½ 2 | łyżeczki kcal | |
świeże drożdże | 25 26 | gramów kcal |
Przepis


3.
Na masło wysypujemy kapustę, mieszamy i dusimy aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

4.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • świeże drożdże 25 gramów • mąka tortowa pszenna T450 400 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • masło 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 50 gramów • skórka z cytryny ½ łyżeczki
W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy zimne roztopione masło, jajka, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli.

5.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte, do wyrośnięcia.

6.
rodzynki 100 gramów • cukier puder 150 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Do wystudzonej kapusty dodajemy umyte rodzynki, cukier, cynamon i szczyptę soli.

7.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, albo foli do pieczenia, na wielkość blachy.

8.
Ciasto z folią albo papierem wciągamy na głęboką blachę (42x32cm). Jeśli nie chcemy użyć papieru do pieczenia, albo foli, ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przenosimy je na blachę wysmarowaną smalcem i posypanej mąką. Na cieście równomiernie rozkładamy kapuściane nadzienie.


10.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto przekładamy na kapustę, brzegi dociskamy żeby się złączyły z dolnym ciastem. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i przebijamy widelcem.

11.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem, wystudzamy, kroimy i możemy podawać.

Smacznego!