Kapuściane ciasto
![Kapuściane ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001039/img_pl_4x3/kapusciane-ciasto_00180.jpg)
Ciasto z drożdżowego ciasta nadziewane słodką świeżą kapustą.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kapusta biała | 1 | kilogram | |
masło | 140 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 400 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki | |
świeże drożdże | 25 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7172w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7183w.jpg)
3.
Na masło wysypujemy kapustę, mieszamy i dusimy aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7184.jpg)
4.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • świeże drożdże 25 gramów • mąka tortowa pszenna T450 400 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • masło 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 50 gramów • skórka z cytryny ½ łyżeczki
W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy zimne roztopione masło, jajka, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7188w.jpg)
5.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte, do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7193w.jpg)
6.
rodzynki 100 gramów • cukier puder 150 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Do wystudzonej kapusty dodajemy umyte rodzynki, cukier, cynamon i szczyptę soli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7201w.jpg)
7.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, albo foli do pieczenia, na wielkość blachy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7202w.jpg)
8.
Ciasto z folią albo papierem wciągamy na głęboką blachę (42x32cm). Jeśli nie chcemy użyć papieru do pieczenia, albo foli, ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przenosimy je na blachę wysmarowaną smalcem i posypanej mąką. Na cieście równomiernie rozkładamy kapuściane nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7204w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7205w.jpg)
10.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto przekładamy na kapustę, brzegi dociskamy żeby się złączyły z dolnym ciastem. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i przebijamy widelcem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7208w.jpg)
11.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem, wystudzamy, kroimy i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001039/small/IMG_7211w.jpg)
Smacznego!