swiatwemnie.pl

Kapuściane ciasto

     

Ciasto z drożdżowego ciasta nadziewane słodką świeżą kapustą.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

kapusta biała 1 kilogram

Kapustę trzemy.

2. 

masło 60 gramów

W garnku roztapiamy masło.

3. 

Na masło wysypujemy kapustę, mieszamy i dusimy aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  świeże drożdże 25 gramów  mąka tortowa pszenna T450 400 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  masło 80 gramów  jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 50 gramów  skórka z cytryny ½ łyżeczki

W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i wyrabiamy rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy zimne roztopione masło, jajka, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli.

5. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte, do wyrośnięcia.

6. 

rodzynki 100 gramów  cukier puder 150 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Do wystudzonej kapusty dodajemy umyte rodzynki, cukier, cynamon i szczyptę soli.

7. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą połowę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, albo foli do pieczenia, na wielkość blachy.

8. 

Ciasto z folią albo papierem wciągamy na głęboką blachę (42x32cm). Jeśli nie chcemy użyć papieru do pieczenia, albo foli, ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przenosimy je na blachę wysmarowaną smalcem i posypanej mąką. Na cieście równomiernie rozkładamy kapuściane nadzienie.

9. 

mąka luksusowa pszenna T550

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy.

10. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto przekładamy na kapustę, brzegi dociskamy żeby się złączyły z dolnym ciastem. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i przebijamy widelcem.

11. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w około 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem, wystudzamy, kroimy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się