Czekoladowy kopiec kreta

Niesłabnąca popularność tego wspaniałego klasycznego ciasta, które stało się tradycją od wielu pokoleń, nie pozostawiła nas obojętnymi. Dlatego i my przygotowaliśmy również sprawdzoną recepturę jego przygotowanie. Jest naprawdę pyszny i łatwy do zrobienia, mniam!
przepis,fotoprzepis,czekolada,czekolada,banan,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),Torty
Torty
Kategorie
Torty ›Składniki
Składniki
banan | 4 342 | sztuki kcal | |
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
cukier kryształ | 140 563 | gramów kcal | |
czekolada | 130 667 | gramów kcal | |
kakao proszek | 40 123 | gramów kcal | |
mascarpone | 500 1935 | gramów kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 70 45 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 170 606 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 80 720 | mililitrów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 ?? | opakowanie kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 300 933 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis


3.
masło 80 gramów • olej słonecznikowy 80 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 70 mililitrów
Do żółtek dodajemy miękkie masło, olej i troszkę mleka.

4.
kakao proszek 40 gramów • czekolada 80 gramów
Dodajemy kakao i lekko schłodzoną czekoladę, którą roztopiliśmy na parze.

5.
mąka luksusowa pszenna T550 170 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

6.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.


8.
Ciasto wlewamy do formy.

9.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

10.
W schłodzonym korpusie drążymy zagłębienie w taki sposób, aby część korpusu pozostała na dnie oraz po bokach na szerokość ok. 1,5 cm.


12.
mascarpone 500 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 300 mililitrów
Mascarpone przekładamy do miski i zalewamy śmietaną kremówką. Ubijamy.


14.
...i dodajemy do kremu.

15.
Krem warstwujemy na bananach i formujemy na kształt kopca.

16.
Krem posypujemy pokruszonym korpusem, który wydrążyliśmy tworząc zagłębienie.

Smacznego!