PRZEPISY

Czekoladowy kopiec kreta

Czekoladowy kopiec kreta

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Niesłabnąca popularność tego wspaniałego klasycznego ciasta, które stało się tradycją od wielu pokoleń, nie pozostawiła nas obojętnymi. Dlatego i my przygotowaliśmy również sprawdzoną recepturę jego przygotowanie. Jest naprawdę pyszny i łatwy do zrobienia, mniam!

przepis,fotoprzepis,czekolada,czekolada,banan,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Torty  

Składniki

Składniki

banan

4

342

sztuki

kcal

białko jajka

5

85

sztuk

kcal

cukier kryształ

140

563

gramów

kcal

czekolada

130

667

gramów

kcal

kakao proszek

40

123

gramów

kcal

mascarpone

500

1935

gramów

kcal

masło

80

588

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mleko tłuste 3,5%

70

45

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

170

606

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

olej słonecznikowy

80

720

mililitrów

kcal

proszek do pieczenia

1

??

opakowanie

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

300

933

mililitrów

kcal

żółtko jajka

5

285

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 140 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

3. 

masło 80 gramów  olej słonecznikowy 80 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 70 mililitrów

Do żółtek dodajemy miękkie masło, olej i troszkę mleka.

Do żółtek dodajemy miękkie masło, olej i...

4. 

kakao proszek 40 gramów  czekolada 80 gramów

Dodajemy kakao i lekko schłodzoną czekoladę, którą roztopiliśmy na parze.

Dodajemy kakao i lekko schłodzoną czekoladę,...

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 170 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do...

6. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek....

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy...

8. 

Ciasto wlewamy do formy.

Ciasto wlewamy do formy....

9. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C....

10. 

W schłodzonym korpusie drążymy zagłębienie w taki sposób, aby część korpusu pozostała na dnie oraz po bokach na szerokość ok. 1,5 cm.

W schłodzonym korpusie drążymy zagłębienie w...

11. 

banan 4 sztuki

W zagłębieniu umieszczamy banany.

W zagłębieniu umieszczamy banany....

12. 

mascarpone 500 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 300 mililitrów

Mascarpone przekładamy do miski i zalewamy śmietaną kremówką. Ubijamy.

Mascarpone przekładamy do miski i zalewamy...

13. 

czekolada 50 gramów

Czekoladę na drobno trzemy...

Czekoladę na drobno trzemy......

14. 

...i dodajemy do kremu.

...i dodajemy do kremu....

15. 

Krem warstwujemy na bananach i formujemy na kształt kopca.

Krem warstwujemy na bananach i formujemy na...

16. 

Krem posypujemy pokruszonym korpusem, który wydrążyliśmy tworząc zagłębienie.

Krem posypujemy pokruszonym korpusem, który...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się