PRZEPISY

Czekoladowy kopiec kreta

Czekoladowy kopiec kreta

Niesłabnąca popularność tego wspaniałego klasycznego ciasta, które stało się tradycją od wielu pokoleń, nie pozostawiła nas obojętnymi. Dlatego i my przygotowaliśmy również sprawdzoną recepturę jego przygotowanie. Jest naprawdę pyszny i łatwy do zrobienia, mniam!

przepis,fotoprzepis,czekolada,czekolada,banan,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

banan4sztuki
białko jajka5sztuk
cukier kryształ140gramów
czekolada130gramów
kakao proszek40gramów
mascarpone500gramów
masło80gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%70mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550170gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy80mililitrów
proszek do pieczenia1opakowanie
sól1szczypta
śmietana do ubijania (30-33%)300mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 140 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

masło 80 gramów  olej słonecznikowy 80 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 70 mililitrów

Do żółtek dodajemy miękkie masło, olej i troszkę mleka.

4. 

kakao proszek 40 gramów  czekolada 80 gramów

Dodajemy kakao i lekko schłodzoną czekoladę, którą roztopiliśmy na parze.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 170 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

6. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.

8. 

Ciasto wlewamy do formy.

9. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

W schłodzonym korpusie drążymy zagłębienie w taki sposób, aby część korpusu pozostała na dnie oraz po bokach na szerokość ok. 1,5 cm.

11. 

banan 4 sztuki

W zagłębieniu umieszczamy banany.

12. 

mascarpone 500 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 300 mililitrów

Mascarpone przekładamy do miski i zalewamy śmietaną kremówką. Ubijamy.

13. 

czekolada 50 gramów

Czekoladę na drobno trzemy...

14. 

...i dodajemy do kremu.

15. 

Krem warstwujemy na bananach i formujemy na kształt kopca.

16. 

Krem posypujemy pokruszonym korpusem, który wydrążyliśmy tworząc zagłębienie.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się